Podnikatelé ve fotovoltaice se vydali ovlivnit poslance

Majitelé malých slunečních elektráren se sešli před poslaneckou sněmovnou k akci, kterou nazvali „Oslov svého poslance“. Žádali přicházející poslance, aby hlasovali proti zákonu, který daní tržby z výroby fotovoltaické energie dvaceti šesti procenty. Zdůrazňovali, že akce má přátelský charakter.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda České fotovoltaické průmyslové asociace František Smolka (třetí zleva) hovoří s poslancem Jaroslavem Lobkowiczem (vlevo) před sídlem Poslanecké sněmovny v Praze

Předseda České fotovoltaické průmyslové asociace František Smolka (třetí zleva) hovoří s poslancem Jaroslavem Lobkowiczem (vlevo) před sídlem Poslanecké sněmovny v Praze

Tato daň bude podle nich pro malé podnikatele likvidační. Předseda České fotovoltaické průmyslové asociace František Smolka se domnívá, že zákon byl napsán na míru velkých energetických společností.

„Pokud bude daň uvalena, zkrachují malí podnikatelé, kteří do projektu vložili své vlastní peníze spolu s bankou. Když byla v parlamentu navržena daň, zahájili jsme jednání s bankami. Ty nám sdělily, že pro ně nepřipadá v úvahu prodlužování úvěrů,“ varuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

František Smolka z České fotovoltaické průmyslové asociace a poslanec za ODS Michal Doktor komentují pro Radiožurnál protesty provozovatelů solárních elektráren

Pokud banky nepřistoupí na prodloužení, budou podle Smolky muset investoři až stoprocentně navýšit svůj kapitál. Na to většina z nich nemá prostředky a banky zpoplatní úvěr, převezmou elektrárnu a erarizují zástavy.

„Banka bude těžko provozovat fotovoltaické elektrárny, takže je někomu prodá. A komu? 29. 9. 2010 si zažádala jistá nejmenovaná obrovská elektrárenská česká společnost o úvěr 400 milionů euro u Evropské banky na fotovoltaické projekty. Za čtrnáct dní nato se objeví ve vládě nápad zdanit fotovoltaické projekty dvaceti šesti procenty,“ vyslovuje Smolka své podezření.

Na řadu zákonodárců se obrátila i Zuzana Vymlátilová z Prostějova, majitelka elektrárny s výkonem pod 300 kilowat. Ta poslance upozorňovala na fakt, že jinak zdanění dopadne na velké energetické firmy s fotovoltaickými megaparky, jinak na rodinné firmy.

„Mají na to úvěry schválené bankami na 12 až 16 let. Málokdo tu dvacetiprocentní ekvitu má na svém účtu. Buď to řešil prodejem nebo zástavou svého majetku a podobně. A v tuto chvíli nebude moci splácet úvěr bance a nevrátí se mu, co už prodal,“ varuje.

Doktor: fotovoltaika je od počátku deformací

Smolka upozorňuje, že akce před parlamentem zajistila jen první fyzické kontakty. Následují jednání s poslanci ve sněmovně a v pondělí pak v kancelářích jednotlivých poslanců.

Poslanec za ODS Michal Doktor řekl Radiožurnálu, že nehodlá podpořit návrh v té podobě, která je nyní ve sněmovně připravena.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotovoltaika.mp3

„Celý projekt fotovoltaiky vznikl jako státem připravená deformace. Efekty se měly rozložit mezi nás, odběratele. Vládní návrh chce dopad uvalit i na provozovatele, ale nějak z toho hledáčku vypadl třetí zúčastněný, distributoři. Budu tedy určitě pro řadu pozměňovacích návrhů,“ oznámil.

Vzhledem k pořizovacím cenám projektů začala být fotovoltaika podle Doktora obludně deformována, přestala být čistým podnikáním a stal se z ní spekulativní investiční nástroj. To je prý nutné jednoznačně zastavit.

Vláda chce novou daň zavést pouze na dobu tří let, do roku 2013. Ale právě ty tři roky by investoři do fotovoltaiky nemuseli podle Tomáše Barocha z České fotovoltaické asociace přežít:

„My se snažíme hrát za malé investory do fotovoltaiky, kdy nemusí ty tři roky přežít. Nebudou mít na splácení úvěrů a svých pohledávek. Jiná situace by byla, kdyby se taková daň uvalila za takových 6, 8 až 10 let. Kdy investoři budou moci zdanit čistý zisk.“

Věra Pfeifferová, Naďa Bělovská, Lucie Maňourová, Michaela Vydrová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme