Podpisem reorganizace policie podle Babiše skončil boj proti korupci. ANO chce restart koalice

Hnutí ANO zatím nevypoví koaliční smlouvu kvůli sporné reorganizaci policie. Chce ale koaliční restart. Po skončení zasedání předsednictva ANO to oznámil předseda hnutí Andrej Babiš. Dnešní podepsání reorganizace ministrem vnitra Milanem Chovancem z ČSSD ovšem Babiš považuje za jasné porušení koaliční smlouvy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Zdroj: ČTK

„Pan Chovanec dnes dokázal, že ze strany sociální demokracie se nemusí dodržovat koaliční smlouva. Pan Chovanec se ukázal jako arogantní politik,“ uvedl Babiš.

Koaliční smlouvu ANO vypovídat nechce. Podle Babiše nechce opakovat takzvaný ‚sarajevský atentát‘, když je premiér Sobotka na zahraniční cestě. ANO chce ale jednat o nové formě koaliční dohody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Andrej Babiš uvedl po večerním jednání předsednictva ANO, že jeho strana nevypoví koaliční smlouvu, je prý ale nutné jednat o její nové formě. Mluvili o tom Martin Komárek, člen předsednictva hnutí ANO, a Roman Váňa, místopředseda poslaneckého klubu ČSSD

„Koaliční smlouvu zatím nevypovídáme. Chceme o ní jednat. I v rámci hnutí se ozývaly radikální hlasy, abychom okamžitě z koalice odešli, ale my si myslíme, že bychom měli dokončit náš mandát. Důležité je, abychom plnili program,“ řekl Babiš.

Koaliční smlouva byla podle Babiše několikrát porušena a neexistuje mechanismus, jak vymáhat závazky. „Je nutné, aby si koalice sedla a definovala restart,“ podotkl šéf ANO.

Reorganizace policie měla podle Babiše za cíl zlikvidovat protimafiánský útvar vedený Robertem Šlachtou: „Podpisem reorganizace policie skončil boj proti korupci. Všichni korupčníci nyní slaví.“

„ČSSD přebírá odpovědnost za vývoj a osud policie. Myslím, že čas ukáže, jak to skutečně bylo,“ dodal Babiš.

Hnutí ANO ale nebude žádat rezignaci ministra Chovance, jak dříve ze strany znělo. Podle Andreje Babiše by šlo jen o plané gesto. O rezignaci neuvažuje ani ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO.

ČSSD je připravena s ANO a lidovci mluvit o doplnění či zpřesnění koaliční smlouvy, uvedl dnes premiér Bohuslav Sobotka, který je na návštěvě Číny. Do Česka by měl Sobotka přiletět v úterý časně ráno. Šéfy ANO a lidovců si pozval k jednání o dohodě na další vládní spolupráci na středeční ráno. Zahodit koalici by byla chyba, uvedl Sobotka za ČSSD.

Policejní odbory se reorganizace neobávají. Věří v garance policejního prezidenta

Číst článek

Předseda koaliční strany KDU-ČSL Pavel Bělobrádek považuje za rozumné, že ANO nyní kvůli reformě policie koaliční smlouvu nevypoví. Koalice získá čas, řekl v České televizi. Nynější smlouvu by neměnil.

Bělobrádek uvedl, že ANO, které nyní mluví o porušování koaliční smlouvy ze strany vládních partnerů, samo v minulosti smlouvu mnohokrát porušilo. Mechanismy na vymáhání, jaké chce mít ANO v dohodě, tam podle šéfa lidovců být nemohou.

Chovanec podepsal kritizovanou reorganizaci. Policie nesmí být divizí Agrofertu, vzkázal Babišovi

Číst článek

Vládní strany se sice zavázaly, že budou podporovat koaliční návrhy, ústavním právem jednotlivých poslanců je ale hlasovat podle jejich vědomí a svědomí. Stejně tak k policii je ustanovení v koaliční smlouvě, ale zákonné pravomoci má ministr vnitra a policejní prezident.

Důležité je podle Bělobrádka hledat dohodu. „Je to o tom, navzájem se respektovat, nepoužívat komunikaci, která je za hranicí slušného chování," řekl. I kdyby se napsala nová koaliční smlouva, bude záležet na tom, zda bude vůle ji dodržovat a snaha dospět ke konsenzům, dodal.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme