Podvodníci rozesílají e-maily jménem ČNB, snaží se z lidí vylákat osobní údaje

Podvodníci opět lákají z lidí osobní údaje pomocí e-mailů. Tentokrát zneužili jméno České národní banky. Falešné zprávy nabádají příjemce, aby zpětně odeslali svá citlivá data pod záminkou, že banka musí podle zákona zjistit původ jejich peněz. Centrální banka eviduje desítky takových případů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek

Mluvčí Tomáš Zimmermann upozorňuje, aby lidé na e-maily nereagovali.

„Žádáme veřejnost, aby takové e-maily neotvírala a přímo je hned mazala. Hrozí potenciální nebezpečí, že budou jejich údaje dále zneužity,“ uvedl Zimmermann.

E-mailové zprávy oznamují lidem, že ČNB převzala plnění závazků v souvislosti se zákonem proti praní špinavých peněz. Následně dopis požaduje identifikaci uživatele s cílem zjistit původ jeho peněz.

Česká národní banka zdůraznila, že se nejedná o autentickou komunikaci ČNB, ale o tzv. phishingový útok (podvodná technika používaná na internetu k získávání citlivých údajů - pozn. red.). Dodala, že nikdy neoslovuje veřejnost prostřednictvím e-mailové komunikace s cílem získat informace o původu peněžních prostředků.

„Budeme rádi, když nás ti, kteří obdrží tento e-mail, informují. Kontakty máme na webových stránkách České národní banky,“ dodal mluvčí.

David Černý, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme