Podvodníci rozesílají e-maily jménem ČOI. Z internetových obchodů chtějí vylákat peníze

Česká obchodní inspekce dostala desítky podnětů od spotřebitelů, kteří upozorňují na podvodné e-maily. Na první pohled můžou podle adresy vypadat, jako by je odeslala sama inspekce. Jde ale o podvod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítač, klávesnice, hacker, psaní na počítači, na klávesnici (ilustrační foto)

Počítač, klávesnice, hacker, psaní na počítači, na klávesnici (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Pachatelé rozesílají nevyžádanou poštu z adresy kontrola@wwwcoi.cz.

V e-mailech informují obchodníky, že jim za úhradu 990 korun pomůžou odstranit nedostatky, které u nich údajní inspektoři našli během kontroly jejich internetových stránek.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČOI varuje před podvodnými emaily, které chodí internetovým obchodníkům z adresy kontrola@wwwcoi.cz . Hostem ČRo byl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich

Česká obchodní inspekce se od těchto e-mailů distancuje. Podle mluvčího Jiřího Fröhlicha ČOI nenabízí a také nikdy nenabízela pomoc podnikatelům za peníze.

„Česká obchodní inspekce doporučuje na e-maily nereagovat a zároveň podat podnět přes takzvanou e-podatelnu na stránkách www.coi.cz. Tyto podněty ČOI sbírá a následně je hromadně předá policii kvůli podezření z podvodu,“ doplňuje Fröhlich.

Pokud policie emaily kvalifikuje jako podvod, hrozí podle něj pachatelům až dva roky vězení.

Citace: § 209 zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník
Podvod
(1) Kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.

„Záleží ale samozřejmě na policii, jak to bude kvalifikovat. Nicméně pro ČOI je to nemilá zpráva, protože někdo si opravdu zaregistroval podobnou doménu. Česká obchodní inspekce má www.coi.cz, oni si zaregistrovali wwwcoi.cz. A posílají emaily, které budí dojem, že jsou od České obchodní inspekce,“ upozornil mluvčí.

Doplnil, že obchodníci a podnikatelé, kteří už požadovanou částku zaplatili, ji mohou vymáhat soudně.

Česká obchodní inspekce varuje internetové obchody před podvodnými e-maily | Foto: Česká obchodní inspekce

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme