Podvodníci tahají z lidí peníze přes draze zpoplatněná telefonní čísla

Když si chtěl důchodce Jan Šlajs z Vejprnic u Plzně půjčit pět tisíc korun, ani ho nenapadlo, že se místo půjčky jenom pořádně zadluží. Naletěl na esemesku, kde mu firma Maghera Royal slibovala půjčku, ovšem musel si zavolat na doporučené číslo. Z půjčky nakonec nic nebylo, za pár dní ale přišla penzistovi faktura od telefonního operátora, aby zaplatil přes 30 tisíc korun. Takže platí dluh a podvodníci spokojeně žijí dál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon

Mobilní telefon | Foto: Fotobanka RGBStock

„Oni říkali: Nepokládejte to, držte to. My to vyřídíme. A já jsem ten telefon držel,“ říká Jan Šlajs.

Každý skeptik se jistě podiví, jak mohl penzista vydržet u telefonu pět hodin, aniž by mu to přišlo divné. Někteří lidé jsou zkrátka důvěřiví a důchodce za to platí.

Přestože se jedná o jasný podvod a v okamžiku telefonátu už platil zákon, který zakazoval přemrštěné ceny hovorů při sjednávání půjček, pan Šlajs se zatím spravedlnosti nedočkal.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případu důchodce, který naletěl podvodné firmě slibující půjčku, natáčel redaktor Lubomír Smatana

„Žádný orgán - Telefónica, Český telekomunikační úřad - nic takového neuznává a není nikde možné se domoci toho, že pán je v právu,“ říká Monika Krausová z Občanské poradny.

Jedinou šancí pana Šlajse je získat peníze od společnosti Maghera Royal, která ale sídlí na Panenských ostrovech a nemá žádný majetek.

„Protože společnost je víceméně schránka bez známého majitele, asi nebude mít žádný majetek, ze kterého by se měl účastník uspokojit,“ říká právník dTestu Miloš Borovička.

Podle něj by mohl podvedený důchodce zkusit požádat vrácení peněz od společnosti O2, která z podvodně vymámené částky 30 tisíc korun inkasovala velkou část:

„Operátor z toho má zhruba 35 až 40 procent, zbytek jde podvodníkovi. Platí se to přes operátora, ten dostane první peníze, odvede z nich daně a část pošle podvodné společnosti.“

Mluvčí společnosti O2 to odmítla komentovat s odkazem na obchodní tajemství. Miloš Borovička také podal na společnost Maghera Royal už před rokem trestní oznámení. Policie podle mluvčí případ prověřuje, nikoho zatím neobvinila.

Penzista Šlajs mezitím každý měsíc vezme z důchodu pět set korun a pošle je na účet operátora. Dluh bude splácet ještě čtyři roky.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme