Pohovor nanečisto je pro bývalé vězně často jediná možnost, jak získat stálou práci

Sebedůvěra, zkušenosti a pečlivě vypracovaný životopis, to jsou předpoklady pro to, aby člověk zapůsobil u přijímacího pracovního pohovoru. Uspět ale není snadné. A ještě o něco složitější to mají lidé po výkonu trestu. Právě pro ně jsou takzvané Pohovory nanečisto. Nabízí je pražské centrum Rubikon, které pomáhá propuštěným vězňům se zaměstnáním. Před několika dny se konaly Pohovory nanečisto už podvanácté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Personalisté potvrzují zájem mladých Španělů o práci v Německu

Personalisté potvrzují zájem mladých Španělů o práci v Německu | Foto: Klára Stejskalová

„Mohli bychom vám nabídnout dělnickou profesi. S nějakým výhledem, když se nám osvědčíte, tak třeba po půl roce či po roce bychom měli vizi vás vytáhnout na vedoucího skladu ….“

Několik českých firem, od IT společnosti, přes dopravní až po stavení firmu si vybíralo mezi kandidáty s trestní minulostí. Zatím to ale bylo nanečisto. Bývalí vězni si vyzkoušeli, jak se při takovém pohovoru chovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražské centrum Rubikon, které pomáhá propuštěným vězňům se zaměstnáním, nabízí Pohovory nanečisto. Natáčela tam Eva Rajlichová

I to je pro ně cenná zkušenost. Často se totiž k výběrovému řízení ani nedostanou. Uchazeč se záznamem v rejstříku je pro mnohé zaměstnavatele problematický.

„Bylo to zajímavé. Čekal jsem, že to bude trošku jednodušší, že bude menší nátlak. Ale dalo se to,“ přiznává dvacetiletý Lukáš.

„Překvapilo mě, že se vůbec neptali na trestní minulost, ptali se mě hodně na moje koníčky. Když zjistili, že jsem studoval kuchařinu, ptali se mě, co si vařím doma, pro koho vařím. Divil jsem se, že se na to ptají, ale asi tím chtěli zjistit odpovědi trošku jinak, nějaké skryté,“ popisuje mladík svou bezprostřední zkušenost.

„Mám dvojitou podmínku za těžké ublížení na zdraví s trvalými následky a drogy,“ svěřuje se Lukáš.

Dali jsme mu šanci, dokončuje vysokou

Lidem s trestní minulostí se snaží pomáhat v pražském Rubikon centru. Právě z jeho iniciativy vznikl projekt Pohovory nanečisto. Své klienty přišla podpořit i pracovní poradkyně Marie.

„Snažíme se je povzbudit, ale zároveň nenásilně připomínat ty věci, jak se chovat, na co dbát, jak sedět, co říkat, na co se ptát,“ vyjmenovává.

Dát druhou šanci člověku, který má za sebou vězení, není snadné. Přesto se toho někteří zaměstnavatelé nebojí.

„My jsme někdy před deseti lety dali šanci člověku, který si opravdu sáhl na dno, který ve 22 letech, kdy ukončil druhý ročník vysoké školy, se chytnul nevhodných přátel a postupně se dostaly do toho drogy, vykrádání aut, dostal se prostě do vězení,“ potvrzuje Pavel Kameník, personální ředitel jedné velké stavební společnosti.

„Víc než tři roky pracoval na dělnické pozici, dneska je stavbyvedoucí a dokončuje vysokou školu, a počítáme s ním i dál,“ dodává.

V Pohovorech nanečisto si tentokrát vedli klienti Rubikon centra obstojně. Celkem čtyři z nich půjdou na další výběrová řízení. Tentokrát už přímo na personální oddělení firmy, která jim chce nabídnout práci.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme