Pokud OKD přestane vyplácet zaměstnancům mzdy, převezme podle Mládka povinnost stát

Pokud by OKD nebyly schopny vyplácet mzdy a odstupné, převzal by to podle zákona stát. Odstupné by poskytl ale nejspíš jen za tři měsíce, ne podle kolektivní smlouvy. Ta počítá s částkou za rok. Novinářům to po jednání s odbory řekl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Podle něj firmě dojdou peníze nejspíš už v červnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horníci Dolu Darkov na Karvinsku

Horníci Dolu Darkov na Karvinsku | Zdroj: ČTK

Předseda hornických odborů Jan Sábel má ale k návrhu státu výhrady. „Ne, s tím jsme se zatím nesmířili, stát může přes společnost Diamo poskytnout odstupné lidem až do výše kolektivní smlouvy. Byly by to státní prostředky, ale stát by se je pak snažil vymoci na firmě OKD.“

Ministr Mládek bere požadavek odborů vážně a chce o něm jednat. Stran k jednání ale podle něj bude daleko více.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v OKD mluvili ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a mluvčí skupiny AHG Roman Pařík

„Ať už bude probíhat reorganizace nebo konkurs, tak tam bude správce konkursní podstaty, který musí podle zákona uspokojit všechny věřitele,“ upozornil Mládek.

Dopady propuštění a útlumu těžby má horníkům i ostatním pracovníkům pomoci zmírnit chystaný sociální program. Ministerstvo průmyslu navrhuje měsíční příspěvek 8000 korun pro propuštěné horníky z OKD a 7000 korun pro ostatní zaměstnance.

Ti, kteří pro firmu dělali méně než čtyři roky, by podle návrhu tuto podporu měli tři měsíce. Za každý další odpracovaný rok by se doba prodloužila o čtvrt roku. Maximálně by trvala tři roky. Lidé nad 50 let s pětadvacetiletou prací a 3300 odpracovanými směnami by dávku mohli dostávat pět let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Propuštění zaměstnanci OKD by mohli od státu dostávat zvláštní příspěvek až 8 tisíc korun měsíčně

Materiál, který ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD ve středu předloží na vládě, odbory podporují. „Tento materiál zatím naráží na rozpory s ministerstvem financí,“ řekl Mládek. Věří ale, že se rozpory do příští středy podaří vyřešit, v pátek se kvůli sociálnímu programu sejde s ministrem financí Andrejem Babišem z hnutí ANO.

Roční výdaje by mohly činit kolem 300 milionů, celkově by se do roku 2021 mělo vyplatit asi 1,2 miliardy. S Babišem chce Mládek mluvit i o možném zapojení státního podniku Diamo: „Aby Diamo mohlo zaměstnávat po nejbližších 8 let zhruba 250 horníků se základním vzděláním vyššího věku nad 55 let.“

Kromě toho má ministryně práce Michaela Marksová z ČSSD ve středu informovat vládu o průběhu žádosti o dotaci z evropského globalizačního fondu. Peníze by stát použil na rekvalifikaci propuštěných zaměstnanců. Část z nich by mohla najít uplatnění například v automobilovém průmyslu – jedná se až o tisícovce pracovních míst.

Těžební firma OKD podala v úterý sama na sebe insolvenční návrh. Uvedla v něm, že dluží přes 17 miliard a má nejméně 650 věřitelů. Majetek nedosahuje ani sedmi miliard. Provoz zatím dál pokračuje. O případné insolvenci rozhodne soud.

Vláda věří, že se podaří udržet těžbu co nejdéle. Stejně tak i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. „Všechny další kroky se budou odvíjet od toho, jaký bude výrok soudu a kdy bude,“ říká. Zároveň doufá, že kabinet podpůrná opatření schválí co nejdříve.

Počty zaměstnanců OKD | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme