Pokuty za rychlost by se mohly zvýšit až trojnásobně, plánuje ministerstvo

Ministerstvo dopravy chce až trojnásobně zvýšit pokuty za některé dopravní přestupky. Týká se to hlavně překročení povolené rychlosti, které je nejčastějším přestupkem a jednou z častých příčin dopravních nehod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Měření rychlosti radarem (ilustrační foto)

Měření rychlosti radarem (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec

Podle mluvčího Tomáše Neřolda už ministerstvo dopravy pracuje na novém sazebníku pokut.

„Chceme se zaměřit na vybrané závažné přestupky, u nichž máme zato, že jsou sankce nastaveny nízko. A tam bychom rádi dospěli ke zvýšení pokut,“ potvrzuje Neřold.

Vyšší pokuty chce ministerstvo hlavně za překročení rychlosti, které tvoří téměř polovinu všech bodovaných přestupků. Jak upozorňuje Jindřich Frič z Centra dopravního výzkumu, právě rychlost výrazně ovlivňuje počet nehod a jejich následky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo dopravy chce zvýšit pokuty za některé dopravní přestupky. Podrobnosti zjišťovala Eva Kézrová

„Padesát procent usmrcených z dopravních nehod je zabito buď kvůli samostatné rychlosti, nebo rychlosti s něčím, to znamená nedodržení ve vztahu buď k provozu nebo k povaze vozovky. Takže rychlost z přímých následků je jednoznačně na prvním místě, co by mělo být zpřísněno,“ říká Frič.

U takzvané druhé skupiny překročení rychlosti hrozí v současnosti bloková pokuta 2500 korun a při opakovaném přistižení během jednoho roku i odebrání řidičského průkazu.

O pokutách podle výše platu se neuvažuje

Jenže v praxi jde o velmi nebezpečný přestupek. Když řidič jede v obci místo povolených 50 kilometrů v hodině osmdesátkou, k rychlému zastavení potřebuje až dvojnásobně delší dráhu.

Právě vyšší pokuty by podle šéfa dopravní policie Tomáše Lercha měly odradit řidiče od takového porušení pravidel. A nejen pokuty. „Takový řidič by mohl být podroben nějakému dopravně-psychologickému vyšetření, aby se zjistilo, jestli má nějaký problém,“ doplnil Lerch.

Překračování rychlosti je doménou především majitelů luxusních aut, o pokutách podle výše platu se přesto neuvažuje.

Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme