Tuhý je podezřelý z "brutálního" úniku informací, tvrdí ÚOOZ. Jde o nátlak Šlachty, reaguje šéf policie

Policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z "brutálního" úniku informací při objasňování hospodářské trestné činnosti. České televizi to řekl vedoucí ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jiří Komárek. Podle Tuhého jde o účelový nátlak končícího šéfa ÚOOZ Šlachty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Šlachta a Tomáš Tuhý (fotokoláž)

Robert Šlachta a Tomáš Tuhý (fotokoláž) | Foto: Český rozhlas

„Požádám v příštím týdnu, aby mně a mému řediteli bylo umožněno slyšení před bezpečnostním výborem Poslanecké sněmovny,“ řekl Jiří Komárek České televizi. Se členy výboru chce mluvit o údajných vztazích mezi policisty a zločinci a o důkazech, které podle něj svědčí o tom, že policie připravila reorganizaci kvůli odstranění šéfa ÚOOZ Šlachty.

Důkazy proti policejnímu prezidentovi Tuhému, které by mohl předložit, označil Komárek za extrémně závažné. „Mám povědomí o tom, že pan policejní prezident je osobou podezřelou z brutálního úniku informací v rámci objasňování hospodářské trestné činnosti ve stamilionových částkách,“ řekl.

Policejní prezident Tomáš Tuhý postup ostravské expozitury pokládá za "nebývalý účelový nátlak" končícího šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty a jeho příznivců, kteří se snaží zvrátit rozhodnutí o reorganizaci policie.

„O účelovosti svědčí zejména to, že se vedoucí příslušníci ÚOOZ vyjadřují nejdříve sdělovacím prostředkům, což je nelegitimní a velmi manipulativní postup," napsal policejní prezident v tiskové zprávě. Zveřejněné nařčení se ho prý snaží dehonestovat.

Chovanec: Podezření hlaste GIBS, ne médiím

Poskytnutí informací médiím zkritizoval také ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

„Nerozumím tomu, proč někteří příslušníci ÚOOZ oznámili vůli přijít informovat na uzavřené zasedání výboru pro bezpečnost, pouští tyto údajně závažné informace do médií. Podle zákona je nepřípustné, aby vyšetřování živých kauz probíhalo veřejně, tzv. v přímém přenosu,“ uvedl ministr. Takový postup podle něj nebudí důvěru.

„Pokud mají příslušníci policie podezření na trestnou činnost někoho ze svých kolegů, a to včetně policejního prezidenta, pak jejich povinností je obrátit se na Generální inspekci bezpečnostních sborů. Předpokládám, že v této avizované záležitosti její aktéři tak již učinili," konstatoval Chovanec.

Jiří Komárek, který se kvůli reorganizaci policie rozhodl pro odchod z funkce, se ale nechce obrátit na Generální inspekci bezpečnostních sborů, protože ze strany jejích funkcionářů prý zaznamenal pokusy o průnik do policejního spisu u kauzy Vidkun.

Disponuji důkazy, o kterých teď nemůžu mluvit

Komárek byl jedním z detektivů ÚOOZ, který na kauze Vidkun pracoval. Z toho pramení i jeho přesvědčení, že v reorganizaci připravené policejním vedením, kvůli které se v minulých týdnech dostaly do sporu vládní ANO a ČSSD, nejde o kvalitu práce sboru.

„Tady jde o něco jiného, disponuji důkazy, o kterých teď nemůžu mluvit, protože stále jsem policista a mám povinnost mlčenlivosti,“ řekl.

Vidkun se týká podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky a údajného ovlivňování trestních kauz. V rámci kauzy ÚOOZ spolu s olomouckými žalobci zasahovali loni v říjnu v Olomouckém kraji.

Zatčeni byli dva vysoce postavení policisté - šéf krajské hospodářské kriminálky Radek Petrůj a jeho náměstek Karel Kadlec. Detektivové tehdy přišli na prohlídky kanceláří i na policejní prezidium, konkrétně k tehdejšímu šéfu celorepublikové kriminálky Milanu Pospíškovi. I když ho police pak z ničeho neobvinila, dobrovolně odešel do civilu.

Vše se točilo kolem podezření právě z úniku informací o vyšetřovaných hospodářských kauzách, o kterých nyní zatím anonymně Jiří Komárek mluví, a o jejich možném ovlivňování. Detektivové kromě policistů zatkli i vlivného olomouckého podnikatele Ivana Kyselého a olomouckého hejtmana za ČSSD Jiřího Rozbořila. Toho obvinili z korupce, vyšetřování dodnes pokračuje.

V kauze mělo jít o prodeje městských domů v Olomouci, zajišťování dotací na hokejový stadion a na stavbu a provoz bazénu. Poměrně velkou kauzou na Olomoucku, kolem níž byly určité nesrovnalosti, byla údajně předražená dodávka software firmy Tesco SW.

Komárek: Reorganizace je účelovým zničením ÚOOZ

Podle Komárka je reorganizace elitních policejních útvarů, která počítá se vznikem Národní centrály proti organizovanému zločinu, pod níž se sloučí ÚOOZ a protikorupční útvar, účelovým zničením Útvaru pro odhalování organizovaného zočinu.

Před týdnem vyslechli žalobci Vrchního státního zastupitelství v Olomouci v souvislosti s chystanou reorganizací dvě osoby. Jejich jména nesdělili, ale předtím uvedli, že by jim situaci měli vysvětlit Tuhý a jeho náměstek Zdeněk Laube. Žalobci prověřují, zda za reorganizací není tři roky starý plán na odstranění Šlachty.

Šlachta žádá o svolání sněmovního výboru, chce mluvit o vazbách policie a zločinu

Číst článek

Šlachta kvůli záměru, který minulý týden potvrdil svým podpisem ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), oznámil odchod do civilu. Policii opouští k poslednímu červnu.

Dnes Šlachta potvrdil, že se ještě chce sejít s poslanci sněmovního výboru pro bezpečnost. Chce je informovat o možném propojení policie na lidi z kriminálního prostředí. „Beru to jako poslední instanci. Bohužel ta důvěra je pouze v tento orgán,“ řekl České televizi.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme