Policie vysvětluje, proč chtěla 25 milionů za data: zaměstnala by prý bývalé policisty

Policejní prezidium vysvětluje, proč žádá pětadvacet milionů korun za údaje, které jsou jinde ve světe veřejné. V tiskovém prohlášení, jímž policie reagovala na článek Zpravodajského webu Českého rozhlasu, tvrdí, že by vyhledání informací o trestných činech mohlo kriminální službu paralyzovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad by si za práci naúčtoval více než 25 milionů korun

Úřad by si za práci naúčtoval více než 25 milionů korun | Foto: ČRo

„Vytvoření této mimořádně obsáhlé databáze by znamenalo pro policejní orgány zcela nepřiměřenou zátěž,“ píše se v nejnovějším stanovisku. V minulosti však policejní velitelé sami připustili, že část informací by poskytnout mohli. A to bez větších nákladů, tedy bezplatně.

Datový novinář Českého rozhlasu Jan Cibulka požádal policii o poskytnutí informací o trestných činech za posledních pět let. U každého chtěl znát čas a místo zločinu, výši škody a zda pachatel použil zbraň. Policie mu nabídla, že informace vydá, ale bude to stát 25 milionů korun.

„Je zřejmé, že Policie ČR nemůže všechny požadované údaje zveřejnit, aniž je posoudila, zda jejich zveřejněním nedojde ke škodlivým následkům,“ napsala vedoucí tiskového oddělení prezidia Jana Macalíková. Zveřejnění by podle ní mohlo vést k prozrazení totožnosti svědků či ohrožení samotného vyšetřování – pachatelé by se mohli dozvědět, že po nich „policie jde“.

Posuzovat, jestli je možné údaje o trestném činu zveřejnit, by měli i jednotliví kriminalisté, kteří případy vyšetřují. Proto by podle policie „vytvoření této mimořádně obsáhlé databáze znamenalo pro policejní orgány, které se jednotlivými kriminálními případy zabývají či zabývali, zcela nepřiměřenou zátěž, a mohlo by dokonce po určitou dobu i paralyzovat jejich činnost.“

Požadovaných 25 milionů by prezidium podle své mluvčí mohlo použít například na zaplacení penzionovaných policistů, kteří by s rozhodování o jednotlivých záznamech pomohli.

Je nutné, aby policisté posuzovali každý jednotlivý záznam v databázi?

Argumenty o nutnosti každý údaj ručně ověřit nepoužila policie poprvé: Napoprvé se Cibulkovu žádost o informace pokusila smést se stolu s námitkou, že je pro ni organizačně příliš náročná. S tím ale nepochodila u nadřízeného ministerstva vnitra, ke kterému se novinář odvolal, a tak se policisté museli jeho žádostí zabývat znovu.

Novinář chtěl databázi trestných činů. Policie mu naúčtovala 25 milionů

Číst článek

V prvním odmítnutí žádosti ovšem policisté sami přiznali, že u některých trestných činů žádné ruční prověřování každého jednotlivého záznamu v databázi nutné není: „U některých druhů trestných činů (například krádež věci, kterou má jiný na sobě nebo při sobě) by zřejmě bylo možno ve většině případů bez ohledu na stav trestního řízení zařadit do žadatelem vymezeného souboru všechny požadované údaje, aniž by hrozil některý z výše uvedených negativních důsledků,“ napsal v rozhodnutí ze začátku července náměstek policejního prezidenta pro kriminální policii Zdeněk Laube.

Rozhodnutí Zdeňka Laubeho

Novinář Cibulka proto už tehdy navrhl, aby policie vytvořila soubor pravidel, podle kterých požadované informace přefiltruje počítač a ruční práce tak nebude potřeba. Policisté ale svého posledního rozhodnutí na ručním zpracování a tedy i mnohamilionové úhradě trvají.

V Polsku i v Uherském Hradišti to jde

V zahraničí jsou přitom podrobné informace o kriminalitě běžně publikované. Nejznámější je webová stránka britské policie na adrese data.police.uk. Kdokoli si zde může stáhnout detailní tabulky s evidovanými trestnými činy dle policejních útvarů. Nechybí ani informace o dopravních přestupcích. Podobnou stránku s přehlednou mapou provozuje i polská policie na adrese mapakryminalna.pl. Každý trestný čin je zde na mapě i s datem a časem spáchání.

V Česku se o něco podobného snaží město Uherské Hradiště. V aplikaci e-Analýza bezpečnosti si mohou obyvatelé města zobrazit místa vybraných majetkových nebo násilných trestných činů, další detaily ale chybí.

Český rozhlas se pokoušel získat vyjádření prvního muže policie – policejního prezidenta Tomáše Tuhého – avšak neúspěšně. Tuhý se ve středu zúčastnil cvičení zásahových jednotek, které před televizními kamerami trénovaly osvobození rukojmí z tramvaje. „Pan policejní prezident dnes dorazil výhradně kvůli této akci a k žádné jiné záležitosti se nebude vyjadřovat,“ reagovala policejní mluvčí Ivana Nguyenová na žádost Českého rozhlasu o krátký rozhovor na téma zpoplatňování statistik.

O věci nyní znovu rozhodne ministerstvo vnitra. Bude se muset vypořádat i s rozsudkem Nejvyššího správního soudu z roku 2003. Tehdy soudci napsali, že peníze může úřad účtovat pouze za náklady spojené s vyhledáním informace, “nikoli za náklady vzniklé toliko zjišťováním, zda požadovaná informace bude vůbec poskytnuta.“

Petr Kočí, Veronika Šírová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme