Policie loni v Česku zabavila 50 kilo pervitinu, jeho výroba roste

Policie v Česku loni zabavila přes 569 kilogramů marihuany a přes 50 kilogramů pervitinu. U obou drog jde o pokles oproti rekordnímu roku 2013, kdy policie zajistila o 166 kilogramů marihuany a 20 kilogramů pervitinu víc. Drogové podsvětí loni ovládaly hlavně gangy z ciziny. Šlo o Vietnamce, kosovské Albánce, Nigerijce a Turky. Vyplývá to z výroční zprávy Národní protidrogové centrály.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vietnamská tržnice na Moldavě - nalezený pervitin

Vietnamská tržnice na Moldavě - nalezený pervitin | Foto: Policie ČR

Podle Národní protidrogové centrály (NPC) loni v Česku zejména pokračoval trend zvyšování objemu výroby pervitinu i trend zpeněžení produkce a distribuce drogy.

Tato droga se podle kriminalistů jeví jako stále větší problém, protože o pervitin roste zájem v Německu, Rakousku a dalších zemích EU. Výrobní základna pervitinu je přitom v Česku. Loni policie odhalila 272 varen, což bylo o 11 více než v roce 2013.

Druhou nejčastější komoditu v rámci primárních drogových trestných činů v ČR v roce 2014 představuje marihuana, která figuruje ve 43 procentech těchto činů. Počet odhalených pěstíren marihuany loni meziročně vzrostl o 25 na 301. V pěstírnách bylo téměř 78 tisíc rostlin.

„Většina vypěstované marihuany na našem území je určena pro domácí trh, nicméně dochází i k velkoobjemovému vývozu a to zejména do sousedních států, ale i na Ukrajinu, do Maďarska, Velké Británie a do severských států,“ uvádí ve zprávě protidrogová centrála.

Pěstováním marihuany se zabývají jak Češi, tak osoby vietnamské národnosti. „U vietnamských zločineckých skupin zabývajících se drogovou kriminalitou i nadále pokračuje odklon od nelegálního pěstování konopí k nelegální výrobě metamfetaminu, která pro ně představuje větší a rychlejší zisk,“ píše se v zprávě.

ČR v porovnání s ostatními evropskými státy k zemím s nejvyšší celoživotní prevalencí užívání marihuany ve věkové skupině 15-24 let. Dlouhodobě jsou také intenzivní konzumenti konopí druhou nejčastější skupinou žádající v ČR o léčbu či intervenci prostřednictvím zdravotnického zařízení.

Marihuana s pervitinem se v Česku podílejí na 91 procentech drogové kriminality.

Z výroční zprávy také vyplývá, že množství zabaveného kokainu se loni převýšilo pět kilogramů a u heroinu to bylo téměř 157 kilogramů.

„Kokain na našem území i nadále zůstává drogou zejména skryté populace majetnější skupiny obyvatel žijící převáženě ve větších aglomeracích,“ uvádí zpráva. Kvalita kokainu v tuzemsku podle policie bývá často nízká, protože se droga hodně ředí. Horší kvalitu v Česku mívá i heroin.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme