Policie má podezření na manipulaci při zadání veřejné zakázky v CzechTourismu

Kriminalisté začali vyšetřovat údajné špatné nakládání s penězi v agentuře CzechTourism. Její fungování nechala prověřit ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová za hnutí ANO. Podle ní agentura špatně hospodařila s penězi. Proto podala trestní oznámení. Policie má podezření, že v agentuře došlo k netransparentnímu toku peněz. V případu zatím nikoho neobvinili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová | Foto: Filip Jandourek

„Kriminalisté od obdržení podání trestního oznámení v rámci prošetřování shromáždili nezbytné dokumenty a jiné materiály. Ve věci již byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži,“ přibližuje průběh vyšetřování mluvčí pražské policie Iveta Martínková.

Agentura CzechTourism by měla lákat do Česka zahraniční turisty. Vedení příspěvkové organizace to ale podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové dělalo dost sporným způsobem. Vyplývá to ze závěrů půlročního auditu, který ministryně nařídila.

Výsledek prověrky podle Šlechtové ukázal, že agentura je téměř na zavření. Konkrétně podle ní kontroly v CzechTourismu odhalily špatné nakládání se stovkami milionů korun.

Hlavním úkolem CzechTourismu je přilákat do České republiky turisty. Agentura má zastoupení v řadě zemí po celém světě. Ročně hospodaří s víc než 350 miliony korun.

Proti ministerské verzi o výsledcích kontrol se ostře ohradil exšéf agentury CzechTourism Rostislav Vondruška. Někdejší ministr pro místní rozvoj ve Fischerově úřednické vládě šéfoval agentuře deset let, a to od roku 2004 až do poloviny roku 2014. Právě na toto období se kontroly zaměřily.

Podle Vondrušky jsou závěry ministryně Šlechtové neobjektivní. Odmítá, že by za jeho éry šly netransparentně někomu peníze do kapsy nebo že by se s nimi chybně nakládalo:

„Peníze, které jsme používali na podporu incomingu a domácího cestovního ruchu byly vždy řádně soutěženy. Myslím si, že paní Šlechtová buď fabuluje, nebo nemá správné informace.“

Českému rozhlasu Vondruška řekl, že se se svým advokátem poradí o případných právních krocích proti ministryni Šlechtové.

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme