Policie migrační krizi zvládá, řekl premiér prezidentovi. Armáda je ale připravená

Migrační krizi policie v současné době zvládá. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD o tom informoval prezidenta Miloše Zemana s tím, že pokud svoje kapacity vyčerpá, je armáda připravená. Premiér také s prezidentem konzultoval možnosti, jak pomoci přímo v zemích, odkud do Evropské unie migranti přicházejí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po setkání s prezidentem Milošem Zemanem předstoupil premiér Bohuslav Sobotka (vpravo) před novináře

Po setkání s prezidentem Milošem Zemanem předstoupil premiér Bohuslav Sobotka (vpravo) před novináře | Zdroj: ČTK

"Můj názor je takový, že v tuto chvíli má policie kapacity na to, aby problém zvládala. V okamžiku, kdy policie vyčerpá své kapacity, tak jsme dohodnuti s ministerstvem obrany, že využijeme kapacity, které má armáda České republiky. Ale ta chvíle zatím ještě nenastala," řekl Sobotka novinářům po setkání s prezidentem.

Vláda o možném zapojení při ochraně hranic jednala nedávno. V případě potřeby by policii na hranicích mohlo podle okolností posílit 900, 1500 nebo 2600 vojáků, uvedl poté ministr obrany Martin Stropnický (ANO).
Pramen: ČTK

„Diskutovali jsme i o situaci v zemích původu migrace. Mimo jiné o to, jak by Česká republika mohla přispět k dosažení nějakého smíru v Sýrii.“

„Dohodli jsme se na tom, že bychom měli koordinovat v této věci diplomatické aktivity a podporovat je,“ uvedl Sobotka.

Prezident půjde na jednání vlády o rozpočtu

U zářijového jednání vlády o rozpočtu na příští rok bude i prezident Miloš Zeman. Podle Sobotky se s prezidentem shodli i na rozpočtových prioritách.

„To, co určitě stojí za pozornost z hlediska výdajů státu v příštím roce, je, abychom, měli dostatek finančních prostředků na zajištění bezpečnosti. Zejména tváří v tvář krizím, kterým EU v tuto chvíli čelí.“

„Druhá rozpočtová priorita, na které jsme se shodli, je otázka investic z hlediska podpory hospodářského růstu,“ zdůraznil premiér Sobotka.

Věra Pfeifferová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme