Policie nasazuje čím dál tím míň odposlechů. Zatýká díky nim hlavně dealery drog a zloděje

Policie v loňském roce nasadila téměř 7000 odposlechů. To je o 550 méně než v roce 2014. Vyplývá to z policejní analýzy za minulý rok, kterou v úterý projednávali poslanci z komise pro kontrolu použití odposlechů. Nejvíce telefonů sledovala národní protidrogová centrála, pak pražská policie a následně Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

telefonování za volantem je stejně nebezpečné jako alkohol

telefonování za volantem je stejně nebezpečné jako alkohol | Foto: Fotobanka stock.xchng

Z analýzy vyplývá, že policie pomocí odposlechů odhaluje hlavně drogovou kriminalitu, dále pak loupeže a vydírání.

Pachatelé drogových nebo majetkových trestných činností totiž častěji řeší spoustu věcí po telefonu, na rozdíl od takzvaných bílých límečků, kteří se proti odposlechům brání různými rušičkami a do telefonu si říkají jen to nejnutnější.

Podle předsedy komise Daniela Korteho z TOP 09 jsou ale odposlechy nadužívané. „Obávám se, že zvláště u některých vyšetřovatelů ve spolupráci se státním zástupcem a spolupráci s vybranými soudci se to prostě nadužívá: Tak tam ten odposlech dáme a ono z toho něco vylovíme,“ říká Korte.

Změna s Kubiceho zprávou

Obvykle se ale o zpřísnění podmínek nasazování odposlechů mluví, až když vyjde najevo, že policie odposlouchávala někoho z politiků.

Jako například v roce 2006, když vyšlo najevo, že policie takzvaně „napíchla" desítky nevinných lidí včetně dvou desetiletých dětí. A to při vyšetřování, kdo vynesl ven na veřejnost důvěrnou Kubiceho zprávu o údajném propojování zločinu a politiky.

Tehdy byli podezřelými z vynesení zprávy poslanci opoziční ODS Ivan Langer a Jan Vidím. Vedle nich policie nasadila odposlech i na olomouckého primátora, jeho ženu, jejich desetiletou dceru nebo jejího stejně starého spolužáka s matkou.

Od té doby začalo odposlechů ubývat: z téměř 10 tisíc za rok 2004 na pět tisíc v roce 2009. V dalších letech následoval nárůst, který se zastavil až letos.

Intimní hovory na stránkách novin

Poslanci můžou kontrolovat náhodně některé odposlechy, zhruba si prý vyberou asi deset telefonních čísel a prověří, jestli byla odposlouchávána podle regulí. Poslanec Václav Klučka z ČSSD ale říká, že komise za posledních pět let nepřišla na to, že by detektivové při nasazování odposlechů pochybili.

„Já si myslím, že pochybení byla pouze malá a administrativní, nebylo to nic, co by znevažovalo práci orgánu činných v trestním řízení,“ doplňuje Klučka.

Problém je ale spíše vynášení odposlechů. To bylo zcela evidentní v kauze bývalé šéfky premiéra Jany Nagyové, dnes Nečasové, kdy se na veřejnosti objevily její zcela intimní hovory s tehdejším premiérem Petrem Nečasem.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme