Policie obvinila dalších šest lidí v kauze Nemocnice Na Homolce

Policie obvinila šest lidí, kteří podle ní poškodili svým jednáním pražskou Nemocnici Na Homolce, uvedl dnes web Lidovky.cz. Podle serveru je mezi obviněnými účetní Emilie Bialešová, advokát kanceláře MSB Legal David Michal, exporadce ředitele nemocnice Zdeněk Čáp, poradce Josef Kantůrek a znovu i bývalý ředitel nemocnice Vladimír Dbalý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice Na Homolce

Nemocnice Na Homolce | Foto: Filip Jandourek

"Můžeme potvrdit, že dnešního dne byla jedna osoba zadržena, protože u ní státní zástupce shledává důvody pro vazbu," citují Lidovky.cz pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou.

"A u dalších čtyř osob bylo zahájeno stíhání pro několik trestných činů. Blíže se k trestným činům a možné škodě vyjádříme až během dne."

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie obvinila šest lidí v kauze Homolka. O případu mluví ředitel Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka

Protikorupční policie již dříve obvinila a letos v únoru navrhla obžalovat sedm lidí v kauze digitalizace archivu chorobopisů a nákupu gama nože.

Podle dřívějších informací čelí obvinění právě exředitel Dbalý a jeho někdejší náměstek Michal Toběrný. V souvislosti se zakázkou na nákup gama nože údajně přijali úplatek 5,7 milionu korun, zmanipulováním tendru k chorobopisům prý způsobili škodu nejméně 57 milionů.

Lidovky.cz dnes píšou, že nové stíhání s těmito předchozími skutky nesouvisí.

Lidové noviny minulý týden uvedly, že nynější vedení nemocnice se s Bialešovou dohodlo na ukončení spolupráce. Na Homolce podle listu působila téměř dvě dekády a v roce 2008 v Dbalého éře s nemocnicí podepsala dohodu na účetní a právní služby za 159 milionů korun.

Mezi obviněnými je i advokát kanceláře MSB Legal. S nemocnicí měla kancelář uzavřenou smlouvu na poskytování právních služeb.

Nemocnice Na Homolce | Foto: Kodys

„Nemocnice Na Homolce měla dceřiné společnosti, kterým také poskytovala právní služby. A i v rámci této veřejné zakázky - ve skutečnosti nebyla veřejnou, protože pan doktor Dbalý jim to zadal takzvaně napřímo, byla udělena pokuta ve výši asi 50 tisíc korun. Pan doktor Dbalý snad dokonce prohlásil, že to zaplatí ze svého,“ řekl Českému rozhlasu ředitel Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka.

Podle něj bude kauza dál pokračovat.

„Jsem o tom přesvědčen, protože tam je celá řada kauz. Náš fond podával trestní oznámení ve věci nevýhodného pronájmu konsignačních skladů, kde je podle našich odhadů způsobená škoda zhruba ve výši 100 milionů korun, a to jak na straně soukromých společností, tak na straně dceřiné společnosti Nemocnice Na Homolce. I v této věci policie vyšetřuje,“ dodává Soukenka.

Policie navrhla obžalovat 7 lidí v korupční kauze Nemocnice na Homolce

Číst článek

Helena Šulcová, ČTK, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme