Policie viní pět lidí ze skladování zakázaných min ve Vrběticích

Policisté obvinili pět lidí ze dvou firem, které měly ve Vrběticích na Zlínsku skladovat protipěchotní miny. Ty jsou zakázané mezinárodní Ottawskou úmluvou. Manažery a zaměstnance společností Excalibur Army a Real Trade podezírá policie z vývoje, výroby a držení zakázaných bojových prostředků a porušení povinnosti v souvislosti s vydáním povolení a licence.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie, policejní auto (ilustrační foto)

Policie, policejní auto (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Firmy se naopak hájí, že miny mezi zakázaný materiál nepatří a jejich dovoz jim povolil stát.

„Miny ve Vrběticích pocházejí z balíku munice prodaného v tendru maďarskou armádou, jedná se o 500 nebojeschopných protipěchotních náloží,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí společnosti Excalibur Army Andrej Čírtek.

„Maďarsko přímo deklarovalo, že se o zakázanou munici nejedná, české licenční orgány dovoz této munice umožnily a její seznam a typové označení měly k dispozici. Za zakázanou munici považuje tyto miny pouze policie, nemá však k tomu žádný znalecký posudek,“ dodal.

Podle něj obvinění manažerů společnosti může způsobit firmě miliardové škody, které by pak uplatňovala vůči státu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu ale převoz min neschvalovalo, tvrdí jeho mluvčí František Kotrba. „Pro takové transfery vydává licenci nebo povolení členský stát, ze kterého je vojenský materiál vyvážen,“ řekl Českému rozhlasu.

Policie ani Krajské státní zastupitelství ve Zlíně se k případu nechtěly vyjadřovat. Informaci dnes uvedla Česká televize.

Vrbětice - muniční sklad | Foto: Český rozhlas

Ve Vrběticích vybuchl loni v říjnu sklad číslo 16 s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice a v prosinci sklad 12 s 98 tunami vojenského materiálu.

Oba objekty si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci.

Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich speciální tým policejního prezidia.

ČTK, mta, Simona Bartošová, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme