Policie prověří znalce z Janouškovy nehody. Podezírá je z manipulace s fakty

Pražští kriminalisté prověří znalce, kteří posuzovali dopravní nehodu podnikatele Romana Janouška. Tento týden o tom rozhodli státní zástupci. Konkrétně se budou zabývat posudky, které předložil Janoušek při své obhajobě. Lobbista, který míval pověst nedotknutelného a mocného muže s kontakty na nejvlivnější postavy byznysu, politiky i justice, si v současnosti za sražení ženy autem odpykává trest 4,5 roku vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Janoušek, soud

Roman Janoušek, soud | Foto: Filip Jandourek

„Nemám na to žádný názor… Omlouvám se, děkuji … Ano nemám, protože si myslím, že se stalo něco divného. Až to budu vědět, tak vám to řeknu, jo? Děkuji,“ vysvětloval v březnu 2012 svou nehodu lobbista Roman Janoušek.

Podnikatel tehdy havaroval opilý v pražské Michli, a když řidička nabouraného auta chtěla banální nehodu řešit, tak ji srazil. Po příjezdu policie Janoušek při dechové zkoušce nadýchal přes dvě promile. V nemocnici však odmítl dát krev a moč.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policisté prověří znalce, kteří posuzovali dopravní nehodu podnikatele Romana Janouška. Podezírají je z křivého svědectví. Podrobnosti zjišťovala Markéta Chaloupská

Případ se dostal až k soudu. Jednání se ale kvůli několika odlišným posudkům protáhlo na několik měsíců. Pro znalce přizvané obhajobou to má dohru. Jejich práci teď prověří policie.

„Po seznámení se se spisovým materiálem státní zástupkyně zdejšího úřadu postoupí předmětné trestní oznámení Policii ČR k prověření,“ říká Tomáš Bláha z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2.

Pro Janouška posudek zpracovávala například firma Dekra Automobil. Mluvčí společnosti Zuzana Vaňásková v e-mailu napsala, že to nebude komentovat. „Ve věci pana Janouška jsme doposud nebyli kontaktováni. Nicméně na svém posudku trváme,“ zdůraznila.

Znalci přizvaní Janouškovými obhájci tvrdili, že žena stála u boku auta a zachytila se o zpětné zrcátko. Janoušek jí prý nechtěl srazit, jen si ženy nevšiml.

Jelikož se posudky obhajoby a státního zástupce výrazně odlišovaly, nechal soudce udělat ještě revizní superposudek. Jeho autor Aleš Vémola se k analýzám obhajoby už dříve vyjádřil takto:

„Vím, že tam oni udělali sedm hypotetických variant, ale ani jedna nebyla ta, která se mohla stát. I do posudku jsme psali, že úkolem technického znalce je najít technicky přijatelnou variantu, a ne varianty, které nejsou přijatelné. Oni našli sedm variant a ani jedna nebyla přijatelná. Tak měli hledat dál, neměli zatěžovat obsah spisu variantami, které nejsou technicky přijatelné.“

Roman Janoušek a jeho advokát Vít široký u Vrchního soudu v Praze (16. září 2014) | Foto: Filip Jandourek

Janouškův advokát Vít Široký říká, že si za předloženými posudky stojí, a chce vypovídat na policii. „Byly tam použity úplně nové metody a nový program, se kterým téměř nikdo kromě Dekry nemá prakticky zkušenosti,“ naznačuje.

Pokud prověřování ukáže, že znalci pochybili, hrozí jim za křivou výpověď a nepravdivý znalecký posudek až dva roky vězení nebo zákaz činnosti.

Janoušek si v současné době odpykává trest v Brně. Podnikatel byl nejprve odsouzen ke třem letům vězení. Proti tomu se ale odvolal. K pražskému vrchnímu soudu přišel Janoušek osobně.

„Věřím, že se nám podaří přesvědčit soud o tom, že jsem to neudělal úmyslně. O tom, že bych šel do vězení, zatím neuvažuju. Trestu se určitě vyhýbat nebudu,“ řekl tehdy Janoušek. Přiznal také, že je nervózní a má strach.

Vrchní soud mu zpřísnil trest na 4,5 roku. Letos v říjnu lobbista podal ústavní stížnost. Jde o poslední možnost Janouškovy obrany. Kdy soudce Ústavního soudu Ludvík David rozhodne, ale není jasné. V průměru to trvá půl roku. Faktem ovšem je, že drtivou většinu stížností v trestních kauzách ústavní soudci odmítají.

Kauza Roman Janoušek | Foto: Český rozhlas

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme