Policie prověřuje, zda demonstranti proti imigraci neporušili zákon

Demonstrací proti imigraci, která se konala minulý týden v centru Prahy, se zabývá policie. Prověřuje, zda se demonstranti některými projevy nedopustili trestných činů. Kromě toho se policie zabývá i tím, zda její příslušníci na místě postupovali správně. Policisté v minulých dnech čelili kritice, že některé projevy – třeba makety šibenic v rukou demonstrantů – byly za hranou, a že měli zasáhnout.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace proti imigraci, proti kvótám a za vystoupení z EU v Praze

Demonstrace proti imigraci, proti kvótám a za vystoupení z EU v Praze | Zdroj: ČTK

V reakci na kritiku policisté udělali rozbor demonstrace. Necelý týden studovali třeba kamerové záznamy, dřívější podobná shromáždění nebo praxi soudů.

„Dnes zahájili kolegové z pražské policie úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání dvou trestných činů, a to hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob a vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí Policejního prezidia Jozef Bocán.

Přehrát

00:00 / 00:00

O policejním rozboru demonstrace proti imigrantům mluvila redaktorka ČRo Lenka Jansová

Kromě projevů demonstrantů se policie zabývá i přístupem svých příslušníků. Ti čelí kritice třeba za to, že nezasáhli proti demonstrantům s maketami šibenic s nápisem „za vlastizradu“.

Kriticky se na adresu policie v minulých dnech vyjadřoval i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Podle něj mohla policie lidi s šibenicemi legitimovat nebo je vyvést.

„Každý má nárok na vlastní názor, nicméně do 21. století a do vyspělé demokratické společnosti veřejné chrastění symboly, jako jsou šibenice, ani vyhrožování smrtí nepatří. Toto si Policie ČR musí uvědomit. Stejně tak si policisté musí být vědomi toho, že každý jejich krok veřejnost sleduje a že lidé velmi citlivě vnímají, kdy a jak policisté zasahují,“ uvedl ministr ve zprávě zveřejněné na webu ministerstva vnitra.

Dodal, že požádal policii o „důsledné vyšetření jejího postupu a o případné vyvození personální odpovědnosti“.

Policejní prezident Tomáš Tuhý dnes řekl, že po zhlédnutí záběrů z místa dává ministrovi za pravdu, že podobné projevy nepatří do demokratické společnosti, možná pochybení však zatím policie neuznala. Zabývá se jimi policejní odbor vnitřní kontroly. Závěry by mohly být známé příští týden.

S reakcí policie na kritiku je zatím ministr spokojený. „Chci poděkovat policejnímu prezidentovi, že velice rychle zareagoval i dopisem krajským ředitelům policie s novým nástinem metodiky a debatujeme dál o možné změně legislativy, tedy o zpřesnění legislativy, která v současné době platí,“ podotkl dnes Chovanec.

Demonstrace proti imigraci, proti kvótám a za vystoupení z EU v Praze | Foto: ČTK

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme