Policie prý obchází zákon. Neinformuje lidi, že je odposlouchávala, tvrdí obhájci

Pokud policie člověku napíchne telefon, ale odposlech pak nepoužije v trestním řízení, musí ho o tom ze zákona informovat. Loni se v takové situaci ocitlo 551 lidí, o odposlechu se ale dozvědělo jen 56 z nich, u zbytku se kriminalisté odvolali na výjimky. Podle Unie obhájců to ukazuje, že kontrola před neoprávněným odposloucháváním v Česku selhává.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odposlech, ilustrační foto

Odposlech, ilustrační foto | Foto: Stock.xchng

Údaje pro svou analýzu získala Unie obhájců přímo od policejního prezidia.

Podle advokáta Václava Vlka policie u odposlechů schválně obchází zákon.

„Využívají všechny zákonné možnosti, jak informace nepodávat a jak se bránit tomu, aby soudy přezkoumávaly jejich práci. Domníváme se, že to je zneužití výkladu zákona, ale není tady žádný orgán, který by to kontroloval, a protože tady není žádná kontrola, tak si nakonec ten, kdo to má dělat, dělá cokoliv,“ vysvětluje právník.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stovky lidí se nikdy nedozvědí, že jim policie odposlouchávala telefon. Unie obhájců kritizuje policii, že tyto informace záměrně tají

Šéf sněmovní komise pro kontrolu odposlechů Daniel Korte z TOP 09 říká, že někdy má policie pro odepření informace vážný důvod.

„Některé důvody jsou relevantní. Je-li to vyšetřování organizované skupiny, tak říci to jednomu člověku znamená, že pak může varovat ostatní,“ upozorňuje Korte.

Ani on si ale není jistý, jestli se zákon u odposlechů neobchází. Úplně totiž chybí data od soudců a státních zástupců.

Náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán připouští, že je to chyba.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda parlamentní komise pro kontrolu odposlechů, poslanec TOP 09 Daniel Korte, byl hostem Ranního interview Radiožurnálu

„Je to bohužel tak. Ne že by se vůbec nic neevidovalo, ale toto ze statistiky nedokážeme dostat. Z tohoto důvodu podnikáme kroky pro to, aby se to změnilo,“ slibuje Pelíkán.

Mluvčí Policejního prezidia Jozef Bocan namítá, že zákon jasně stanovuje případy, ve kterých kriminalisté nemohou odposlouchávané informovat.

„Policie v tomto případě postupuje zcela v souladu s trestním řádem a osoby dle znění tohoto ustanovení neinformuje.“

Ve většině případů má podle něj povinnost informovat o odposlechu státní zástupce nebo soudce, nikoli policie.

Ondřej Bouda, Simona Bartošová, Vojtěch Koval, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme