Ratha zřejmě čeká další soud. Policie ukončila vyšetřování druhé větve jeho kauzy

Exposlanec a bývalý středočeský hejtman David Rath bude nejspíš zase chodit k soudu. Policie totiž ukončila vyšetřování další větve korupční kauzy, která se týká zmanipulování zakázek ve Středočeském kraji. Celkem je v případu obviněno osm firem a devět lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath | Foto: Filip Jandourek

Informaci o tom, že policie ukončila vyšetřování, Radiožurnálu potvrdila už v minulém týdnu vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

„Dozor vede státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze. Podle mých informací byla věc skončena ve fázi vyšetřování a teď tedy bude státní zástupce rozhodovat, jak ve věci bude dále pokračovat,“ uvedla Bradáčová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie ukončila vyšetřování druhé větve Rathova případu. Vývoj v kauze sleduje Markéta Chaloupská

Vyšetřovací spis ale státní zastupitelství ještě nedostalo. Teprve poté, co ho policie pošle, se dozorující státní zástupce Jiří Pražák rozhodne, jestli podá obžalobu k soudu.

Žalobce odhaduje, že se k dalšímu rozhodnutí dostane nejdříve za dva měsíce po předložení spisu policií. Důvodem je prý to, že spis je velmi rozsáhlý a složitý. Roli také budou hrát případné návrhy a žádosti obviněných.

Obviněných je osm firem, včetně Metrostavu

Kriminalisté firmy obvinili v říjnu 2013. Je mezi nimi i největší česká stavební společnost Metrostav, která spojitost s kauzou exposlance odmítla. „Metrostav nebude tuto záležitost komentovat v průběhu řízení,“ řekl dnes Radiožurnálu mluvčí společnosti František Polák.

Podezření se podle dřívějších informací médií týkají například tendrů pro nemocnice v Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně a dodávky vozů pro středočeskou záchrannou službu.

Nový zákon o trestní odpovědnosti právnických osob, který je účinný od roku 2012, dává policii a státnímu zastupitelství rozsáhlé kompetence, jež mohou citelně postihnout všechny právnické osoby, tedy firmy, zapletené do trestné činnosti. Firmě lze kromě peněžitého trestu uložit trest zákazu činnosti, nebo dokonce organizaci zrušit.

Žalobce Pražák rovněž v roce 2013 uvedl, že se z části jedná o zakázky, kvůli kterým se konalo hlavní líčení od srpna téhož roku. Rath je v této části obžalován s dalšími deseti lidmi.

Hlavní líčení se kvůli průtahům rozdělilo letos do dvou částí - počátkem dubna soud udělil devíti lidem 5 až 7,5 roku vězení a podmínky, koncem července dostali Rath a podnikatelka Lucia Novanská, podezřelá z organizování údajně upravených tendrů, 8,5 a 5 let vězení. Rozsudky nejsou pravomocné, obžalovaní se odvolali a případ bude řešit Vrchní soud v Praze.

Společnosti se podle původní obžaloby státního zástupce Petra Jiráta podílely na údajně upravených veřejných zakázkách ve Středočeském kraji. Týkaly se stavebnictví a zdravotnictví - rekonstrukce zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici a také modernizace krajských nemocnic.

Rath údajně o všem věděl coby hejtman kraje a dělil se o úplatky. V případu mu hrozí až 12 let vězení. Exposlanec to odmítá, protože tendry byly podle něj pod vícenásobnou kontrolou a nebylo možné je ovlivňovat. Kauzu označuje jako politický proces.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme