Policie zatkla exzemanovce Jaroška v nemocnici. Hlídkuje před jeho pokojem

Více než měsíc a půl kličkoval, aby se nemusel vrátit do vězení. Minulý týden si ale policie pro bývalého zemanovce Vladislava Jaroška přišla. Za mřížemi přesto lihovarník a soudem uznaný daňový podvodník neskončil. Po novém rozhodnutí, že má nastoupit do vězení, se mu totiž opět přitížilo. Policisté ho tak místo v domovských Mutěnicích poblíž Hodonína našli v nemocnici. Nyní před Jaroškovým pokojem hlídkují a jakmile se mu udělá lépe, podnikatele odvezou do věznice v Brně. Odpykat si tam má šestiletý trest za sedmdesátimilionový podvod.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladislav Jarošek (vpravo) hostil prezidenta Miloše Zemana a hradního kancléře Vratislava Mynáře

Vladislav Jarošek (vpravo) hostil prezidenta Miloše Zemana a hradního kancléře Vratislava Mynáře | Foto: Repro YouTube.com

"Můžeme potvrdit, že v jedné z olomouckých nemocnic střeží osobu policisté," uvedla bez bližších podrobností olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková. Podle tří zdrojů Zpravodajského webu Českého rozhlasu se jedná právě o Jaroška. V olomoucké fakultní nemocnici je hospitalizován na kardiologickém oddělení.

Není to poprvé, co Jaroška před plánovaným návratem do výkonu trestu zradilo zdraví. Naposledy letos na začátku června, kdy mu doběhlo roční přerušení trestu, nařízené kvůli předešlým zdravotním potížím. V minulosti byl navíc také hospitalizován a k soudu zaslal žádost o upuštění od trestu. Jenže vězeňští lékaři konstatovali, že jeho stav není tak vážný, aby se o něj nemohli postarat.

Těžká nemoc? Soud poslal exzemanovce za mříže, nezachrání ho ani nemocnice

Číst článek

Zatkli ho
"Jelikož do výkonu trestu ke 2. červnu nenastoupil, byl vydán krajským soudem 20. června příkaz k nastoupení do výkonu trestu se současnou žádostí o dodání do výkonu trestu odnětí svobody policií. Podle policie byl odsouzený 19. července zatčen," potvrdila informace Zpravodajského serveru Českého rozhlasu mluvčí Krajského soudu v Brně Simona Tesařová.

Jak rychle se Jarošek vrátí za mříže, bude záležet na ošetřujících lékařích. Oni musejí říct, zda je schopen převozu do věznice. Nemocnice nicméně nechce s ohledem na mlčenlivost věc komentovat. Reportérku Českého rozhlasu po dotazu na Jaroška personál vykázal. A dlouhodobě mlčí i jeho advokát Roman Žďárek. "Nic se u mě nezměnilo," odmítl otázky.

Soud Jaroškovi za podvod ve výši 70 milionů korun uložil trest šest let vězení. Podnikatel se proti verdiktu odvolal, ale vrchní soud mu 6. listopadu 2012 trest potvrdil. Jaroškova firma v roce 2003 vyrobila téměř 500 tisíc litrů denaturovaného lihu. "Denaturační proces však nebyl úplný, společnost líh dostatečně neznehodnotila a měla z něj zaplatit spotřební daň. Podnikatel však líh do základu daně nezahrnul. Navíc uváděl, že dál z lihu vyráběl nemrznoucí směs Nemrazol," napsala v roce 2010 soudkyně Halina Černá.

Utekl na Slovensko
Nástup za mříže Jarošek oddaluje už poněkolikáté, tři čtvrtě roku se dokonce před vězením schovával na Slovensku. V březnu 2014 ho tam zatkla policie. Loni v květnu soud Jaroškovi výkon trestu na rok přerušil kvůli špatnému zdravotnímu stavu. Odsouzený lihovarník se obrátil i na prezidenta Miloše Zemana, jehož hostil ve svých vinných sklepích. Zeman se sice jeho žádostí zabýval, milost ale neudělil.

Lihovarníkův synovec reportérům Zpravodajského webu Českého rozhlasu letos v červnu řekl, že jeho strýc zhubl na polovinu původní hmotnosti a musí jezdit na pravidelné lékařské prohlídky.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme