Policie zřejmě bude moci stíhat poslance ČSSD Stupčuka, doporučil to imunitní výbor

Poslanci mandátového a imunitního výboru doporučili sněmovně vydat poslance ČSSD Štěpána Stupčuka k trestnímu stíhání. Rozhodnutí bylo jednomyslné, nikdo nebyl proti. Policie ho tak zřejmě bude moci stíhat kvůli únorové dopravní nehodě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Podle policie je sociálnědemokratický poslanec podezřelý z obecného ohrožení pod vlivem návykové látky, konkrétně alkoholu. Poslanec se už v souvislosti se záležitostí vzdal funkce místopředsedy sociálnědemokratické frakce.

Předsedkyně výboru Miroslava Němcová z ODS řekla, že rozhodování výboru bylo rychlé. „Tím důvodem bylo jednak to, že jsme si prostudovali příslušný spis, ale také prohlášení samotného pana poslance, který se zúčastnil našeho jednání a řekl, že chce být vydán k trestnímu stíhání,“ doplnila.

Stanovisko výboru je pro poslance jen doporučující. Sněmovna rozhodne o vydání Stupčuka nejspíš na příští schůzi koncem května. Ten dnes novinářům po slyšení ve výboru zopakoval, že imunita by podle něho neměla být v takových případech uplatňována a že je připraven se ze svého jednání zodpovídat.

„V tomto smyslu se vyjádřím i na jednání Poslanecké sněmovny tak, aby věc byla pokud možno v co nejkratším čase dořešena standardním způsobem,“ uvedl.

V tomto volebním období sněmovna vydala ke stíhání Bronislava Schwarze (ANO) a bývalého pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS). Schwarze nakonec soud zprostil obžaloby ze zneužití pravomoci a omezování osobní i domovní svobody. Svobodu poslanci vydali v kauze pražské karty opencard. Sněmovna naopak nevydala Zuzanou Kailovou (ČSSD), kterou chtěla policie stíhat jako ústeckou radní v souvislosti s projektem vítání občánků.

Svobodu chtěla policie stíhat i kvůli podezření z nedbalostního porušení povinností při správě cizího majetku ohledně smlouvy na analýzu problematických smluv v pražském Dopravním podniku. Nakonec žádost stáhla. Výbor před tím doporučil plénu Svobodu nevydat.

ČTK, Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme