Policisté navrhli obžalovat sedm členů takzvané lihové mafie

Policie navrhla obžalobu pro celkem sedm členů takzvané lihové mafie. Jedním z nich je i zlínský podnikatel Radek Březina. Podle žalobce měli tito lidé způsobit škodu na nezdaněném lihu za více než tři miliardy korun. Tři z nich požádali o status spolupracujícího obviněného.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olomoučtí celníci objevili při rozsáhlých kontrolách kvůli otravám metylalkoholem v jedné z provozoven v Olomouci 113 lahví lihovin bez kolku

Olomoučtí celníci objevili při rozsáhlých kontrolách kvůli otravám metylalkoholem v jedné z provozoven v Olomouci 113 lahví lihovin bez kolku | Zdroj: ČTK

Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Miroslav Stoklásek očekává, že návrh na podání obžaloby dostane od policie v pondělí.

„Policejní orgán se chystá učinit takzvaný návrh na konečné opatření ve věci v podobě návrhu na podání obžaloby. Měl by být učiněn na celkem sedm osob s tím, že u jedné osoby bude pravděpodobně navrhováno zastavení trestního stíhání,“ potvrdil Stoklásek.

Policie po lednovém rozsáhlém zatýkání na Moravě v souvislosti s nezdaněným lihem obvinila 16 lidí, podle státního zástupce se ale kauza nakonec rozdělila na dvě větve. Jedna mapovala daňové úniky, druhá rozsáhlé ovlivňování svědků. Vyšetřování druhé části tak stále pokračuje a potrvá zřejmě ještě několik měsíců.

Po podání obžaloby v první části bude státní zástupce žádat o spojení kauzy s případem nelegálních skladů s lihem, který už projednává olomoucký soud.

Přesnou výši škody, kterou měla skupina státu při nelegálních obchodech s lihem způsobit, žalobce zatím upřesnit nechtěl. Překročí podle něj však tři miliardy korun. Žalobci kvůli této trestné činnosti zajistili majetek, který byl evidován na Radka Březinu a jeho bratra Tomáše, ale i majetek, který na ně evidován nebyl a sloužil k páchání trestné činnosti. Především to byly sklady, kde líh ukrývali.

Tři z obviněných jsou ve vazbě

Podle žalobce jsou tři z obviněných stále ve vazbě. Kromě Radka Březiny tam po zásahu policie skončil bývalý šéf společnosti Morávia-Chem Radovan Dalajka, její jednatel Radek Menšík i jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga, který byl později propuštěn na svobodu. Z vazby se již dostal také Březinův bratr Tomáš.

Podle státního zástupce v souvislosti s odkrýváním této kauzy požádali o status spolupracujícího obviněného tři lidé. Již u olomouckého soudu to avizoval Tomáš Březina, který podrobně vypovídal o zákulisí lihové mafie. Spolupráci přiznal u soudu i Lubomír Kaláč, který byl hlavním řidičem navážejícím nelegální sklady. Zda tento status, který by se měl odrazit na zmírnění trestu, obvinění získají, bude záležet na žalobci při podání obžaloby a na soudci.

U krajského soudu se nakonec ke svým aktivitám přiznal i Radek Březina. Podle žalobců to však vyšetřování neurychlilo.

ČTK, Martin Hromádka, Ivo Opletal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme