Policisté šetří Haškovu neexistující mluvčí. Podívejte se, za co platil kraj lobbistce Mrencové miliony

Kauzu neexistující mluvčí Jihomoravského kraje už řeší policisté a státní zástupce. Prověřují, jestli se hejtmanství chovalo hospodárně, když platilo za mediální poradenství externím agenturám. Za posledních 5 let tak získaly firmy napojené na lobbistku Janu Mrencovou přes 3,5 milionu korun. Jihomoravští policisté případ předali Národní centrále organizovaného zločinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lobbistka Jana Mrencová

Lobbistka Jana Mrencová | Foto: seznam.cz zprávy

„Byly zahájeny úkony trestního řízení, a to konkrétně pro podezření z přečinu porušení povinnosti při správě cizího majetku případně z nedbalosti. Předmětem prověřování jsou služby a za ně zaplacené peníze mezi krajským úřadem a marketingovým centrem Profil,“ uvedl státní zástupce Jan Petrásek.

Letos v dubnu soud Mrencovou nepravomocně potrestal v jiné kauze dvouletou podmínkou kvůli úplatkářství. Od někdejšího místostarosty Mariánských Lázní Petra Horkého údajně chtěla 25 tisíc za odvrácení nepříjemného článku. Zpravodajský web Českého rozhlasu zveřejnil kompletní verdikt Okresního soudu v Chebu ZDE.

U dvou firem napojených na lobbistku Janu Mrencovou objednává Jihomoravský kraj marketingové služby od roku 2011. Víc než tři desítky dílčích objednávek získal Český rozhlas podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Zahrnují činnosti jako mediální zastupování, poradenství, nebo semináře.

Přehled obchodních vztahů Jihomoravského kraje s Marketingovým centrem Profil, s.r.o. Jany Mrencové

„Ta objednávka je tak vágní a je to série objednávek bez smlouvy, tak to určitě není standardní postup a určitě ne ten žádoucí,“ okomentoval způsob objednávání marketingových služeb odborník na otevřenost veřejné správy Martin Kameník.

Kraj například zaplatil 120 tisíc korun za tříměsíční konzultace při sestavování reakcí na dezinformace v médiích.

„Jihomoravský kraj stejně jako jiné subjekty objednává různá plnění s různou délkou doby plnění. Nejedná se o nic nestandardního,“ jsou dokumenty podle mluvčí krajského úřadu Elišky Windové v pořádku.

Lžou jiní, tvrdí Hašek. Krajská ČSSD přijala jeho vysvětlení neexistující mluvčí

Číst článek

I Martin Kameník uznává, že zákon o veřejných zakázkách hejtmanství zřejmě neporušilo. „Může to být některý ze škály trestných činů, ale tam samozřejmě by to chtělo opřít o konkrétnější důkazy,“ dodává Kameník.

Doklady o tom, co konkrétně marketingové agentury pro kraj dělaly, zatím úřad nezveřejnil. Případem se teď zabývají policisté. Ti jihomoravští ho předali Národní centrále organizovaného zločinu.

Vedení kraje jakákoli pochybení odmítá a prověření celé záležitosti přivítalo.

Tomáš Jelen, Petra Holinková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme