Policisté zasahovali na hejtmanství Královéhradeckého kraje. Prohlíželi i kancelář a byt hejtmana

Vyšetřování a čtvrteční zásah policie na krajském úřadu v Hradci Králové se týká zakázek na miliardovou přestavbu Oblastní nemocnice Náchod. Potvrdil to hejtman Lubomír Franc (ČSSD). Policisté prohledávali kanceláře úředníků, několika radních a také hejtmana. Členové Národní centrály proti organizovanému zločinu byli i v sídle krajského Zdravotnického holdingu a také v pražském sídle společnosti Metrostav. V případu nebyl nikdo obviněn ani zadržen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc

Hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc | Foto: Filip Jandourek

Policie podle hejtmana případ vyšetřuje jako možnost zneužití pravomoci úřední osoby a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, vše ve stadiu pokusu. Na úřadě zasahovala asi desítka policistů zhruba od osmi ráno. Krajský státní zástupce Pavel Hochman uvedl, že nikdo nebyl zadržen nebo obviněn.

Na Královéhradeckém hejtmanství zasahuje policie, zajímá se o miliardovou zakázku na nemocnici v Náchodě

Číst článek

Podle České televize policii zajímá mailová korespondence hejtmana Lubomíra France, radního pro ekonomiku Josefa Táborského, radní pro zdravotnictví Jany Třešňákové a radního pro majetek a investice Josefa Dvořáka (všichni ČSSD) a vedoucích odborů zdravotnictví a investic.

Franc uvedl, že policie ve čtvrtek udělala prohlídku v prostorách úřadu u všech lidí, kteří měli co do činění se všemi zakázkami, které se týkaly modernizace náchodské nemocnice. „Poskytli jsme veškeré dokumenty, které si policie vyžádala," dodal.

Policisté provedli prohlídku také u hejtmana doma. „Poskytl jsem jim součinnost, prohlídka proběhla během hodiny, policisté si vzali pouze služební počítač a některé flash disky," řekl Franc, který je také senátorem. „Nemám co tajit, proto jsem tu prohlídku umožnil," dodal.

Policie ve čtvrtek zasahovala také v krajském Zdravotnickém holdingu, který je zastřešující mateřskou akciovou společností založenou krajem za účelem kontroly a vykonávání akcionářských práv v krajských zdravotnických zařízeních. Holding je stoprocentním akcionářem ve všech krajských nemocnicích.

Hejtmana překvapilo, že zásah se uskutečnil krátce před volbami a den před otevíráním obálek. „To byla poslední věc, kterou jsme zde na úřadě chtěli dotáhnout,“ lituje Franc.

Přestavba nemocnice v Náchodě je investiční prioritou Královéhradeckého kraje. Odhadovaná cena přestavby je 1,3 miliardy korun. Nynější tendr, který pro kraj organizuje firma RTS, je už třetí v pořadí. Předchozí dva byly z různých důvodů zrušeny.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme