Politici by měli přiznávat majetek už při nástupu do funkce, rozhodla vláda

Politici by měli podávat majetková přiznání už při nástupu do funkce. Novelu zákona o střetu zájmů schválila vláda. Informace by měl shromažďovat sjednocený registr, který povede ministerstvo spravedlnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České bankovky

České bankovky | Foto: Ladislav Bába

Podle šéfa legislativní rady vlády a ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera z ČSSD to administrativu nezvýší.

„Jednotný informační systém poskytne veřejným funkcionářům komfort, kdy budou moci do online formuláře vyplnit zákonem požadované údaje, odklepnou tlačítkem enter a tím to pro ně končí, a obce si ušetří spoustu papírování,“ říká Dienstbier.

Za podstatné považuje také zpřísnění případných postihů - za porušení zákona teď hrozí maximálně pokuta 50 tisíc korun, nově by podle druhu provinění mohla být až půlmilionová.

Opoziční poslanec Martin Plíšek z TOP 09 ale považuje novelu za nedostatečnou. „Neobsahuje totiž vymezení střetu zájmů u těch členů vlády, kteří podnikají,“ upozornil v tiskovém prohlášení ve zjevné narážce na vicepremiéra, šéfa ANO a majitele Agrofertu Andreje Babiše.

Hodlá proto při projednávání ve sněmovně prosazovat změny. „Ministři by měli na dobu výkonu vládní funkce povinnost převést svoji firmu do svěřenského fondu a ustanovit jeho správce, který by se o firmu v této době staral,“ uvedl.

Ministerstvo spravedlnosti by kvůli registru majetkových přiznání mělo podle předlohy zřídit nový odbor o 20 zaměstnancích, který by současně vykonával kontrolní a dohledovou činnost.

Náklady na odbor a provoz registru byly vyčísleny na zhruba 12 milionů korun ročně. Nevládní organizace požadovaly, aby měl kontrolu na starosti nezávislý úřad po vzoru Polska.

Novela by měla platit od ledna 2017, ještě ji ale musí schválit Parlament a podepsat prezident.

ČTK, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme