Politici i pamětníci si u budovy rozhlasu připomněli události ze srpna 1968

Desítky lidí uctily před Českým rozhlasem památku obětí srpnové okupace z roku 1968. Přesně před 47 lety obsadila vojska Varšavské smlouvy tehdejší Československo. Události z roku 1968 si připomněli představitelé státu i pamětníci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pietní akt k výročí srpnové okupace z roku 1968 před budovou Českého rozhlasu

Pietní akt k výročí srpnové okupace z roku 1968 před budovou Českého rozhlasu | Foto: Filip Jandourek

Dramatické vysílání v první den okupace si přišel připomenout také Richard Seemann.

„My jsme hlavně lidem tady před rozhlasem říkali, že je zbytečné se teď tady shromažďovat, protože jsme viděli, že tady bylo nebezpečí, že by také ti lidé mohli být zabiti. Což se nakonec taky stalo.“

Před rozhlasem zemřelo několik mladých lidí. Patří mezi čtyři stovky obětí více než 20leté okupace Československa, která začala právě 21. srpna 1968.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na dramatické chvíle před 47 lety vzpomínali pamětníci z Prahy

K pamětní desce u vchodu do rozhlasu vojáci čestné stráže Armády České republiky položili věnce od nejvyšších státních představitelů včetně prezidenta republiky Miloše Zemana, od armády a dalších institucí.

Předseda Senátu Milan Štěch v projevu zmínil i nynější postup Ruska vůči Ukrajině. Určitou paralelu k srpnu 1968 připustil také premiér Bohuslav Sobotka.

Kulky a hořící asfalt, popisují srpnové události před budovou rozhlasu pamětníci

Číst článek

Milan Štěch uvedl, že je omyl se domnívat, že srpnové události roku 1968 jsou vzdálenou minulostí. Znovu podle něho nastaly napjaté doby. "Rusko se opět odhodlalo k invazi a obsadilo Krym, území suverénní Ukrajiny.“

Vedle Ukrajiny mluvil šéf Senátu taky o uprchlících, jejichž další vlnu už by prý Evropa nemusela unést. Varoval v souvislosti s tím před nebezpečím posílení extremistů.

Premiér Bohuslav Sobotka v projevu mimo jiné uvedl, že vojenskou intervencí v Československu se definitivně zdiskreditoval kasárenský socialismus sovětského typu.

Invaze vojsk Varšavské smlouvy | Foto: Michal Jindra

ČTK, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme