Politici odmítají kvóty pro uprchlíky. Problematiku imigrace ale chtějí řešit co nejdříve

Lidé v Česku by s větší ochotou přijímali uprchlíky. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Český rozhlas. Politici se vesměs shodují v tom, že problém imigrantů je aktuálně palčivý a je třeba ho co nejrychleji řešit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci připlouvají k sicilskému přístavu Pozzallo

Uprchlíci připlouvají k sicilskému přístavu Pozzallo | Zdroj: Reuters

Sociální demokracie podporuje zásahy proti nelegálním převaděčům, kteří na uprchlících vydělávají. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD také podporuje pomoc uprchlíkům v zemích původu.

„Nesouhlasíme s návrhy, které se v minulosti objevovaly v tom smyslu, že by měly být v rámci Evropské unie stanoveny jakési kvóty pro uprchlíky. To znamená, že by se v jiné zemi uděloval azyl a do jiné země by byli uprchlíci přesouváni,“ uvedl premiér.

Přehrát

00:00 / 00:00

O postoji českých politiků k otázce uprchlíků natáčela Lenka Jansová

Kvóty nepodporují ani lidovci. Česko na ně není připraveno, říká předseda strany Pavel Bělobrádek:

„Připravovat se na určitou zvýšenou imigraci musíme. Teď přijímáme krajany z Ukrajiny, budeme přijímat další lidi ze Sýrie a musíme se připravit, že těch lidí bude přicházet daleko víc. A bude vždy lépe, když budou přicházet legálně než ilegálně.“

Také hnutí ANO kvóty podle svého odborníka na zahraniční politiku Pavla Teličky odmítá. Podle průzkumu pro Český rozhlas by se odvážilo rozdělit imigranty do všech států podle nastavených kvót jen 14 procent Čechů.

Průzkum ČRo: Skoro polovina Čechů by se nebránila přijmout část běženců

Číst článek

„Je potřeba zvýšit ostrahu vnější hranice, zastavit obchodování s lidmi. Dalším krokem musí být pomoc v místě, kde se ti lidé nacházejí. Aby situace v uprchlických táborech byla důstojná,“ vysvětluje stanovisko TOP 09 místopředsedkyně strany Helena Langšádlová.

Podle předsedy ODS Petra Fialy má Česká republika povinnost zapojit se do humanitární pomoci Africe.

„Podle mého soudu jsou za to odpovědni ti, kteří porušili rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN o bezletové zóně v Libyi. Od těch by se měly chtít peníze, od Spojených států, Francie. Tyto státy by měly nést náklady na stabilizaci,“ myslí si předseda KSČM Vojtěch Filip.

Hnutí Úsvit pak zdůrazňuje, že Česko má humanitární a rozvojovou pomoc dlouhodobě na vysoké úrovni. Podle Úsvitu je lepší pomáhat v zemích původu, než aby se uprchlíci snažili dostat do Evropy.

Průzkum ČRo: EU by měla aktivněji řešit problémy třetího světa, míní 75 procent Čechů

Číst článek

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme