Politici-lyžaři, běžci a cyklisté dokážou ochranku často pořádně prohnat

Lyžování na plné sjezdovce, jízda na kole v hustém provozu nebo běh v zarostlém parku. V takových situacích se pořádně zapotí nejen sportovci, ale také muži s černými brýlemi a zbraněmi v podpaží, kterým může snadno zmizet z dohledu politik, tedy chráněná osoba. Politici to svým strážcům mnohdy příliš nezjednodušují, a to ani v Česku. Třeba ministr spravedlnosti vyráží do práce na bicyklu. A v minulosti byli i další, kteří svou ochranku pořádně proháněli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ochranka musí sledovat, jak se ministr proplétá pražskou dopravou

Ochranka musí sledovat, jak se ministr proplétá pražskou dopravou | Foto: Martin Karlík

Dobrý politik musí být vytrvalec a takový maraton je celkem slušná průprava. Vladimír Špidla sice neběhal rychle, ale komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo si vzpomíná, jak ještě jako premiér proháněl i zahraniční bodyguardy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politici-sportovci to svým strážcům mnohdy příliš nezjednodušují. Více od Lubomíra Smatany

„Známý je příběh, kdy téměř uštval člena americké ochranky v roce 2003 během své návštěvy Washingtonu, když běhal po molu v šest hodin ráno,“ připomíná historku Šídlo.

Běhání je kromě golfu asi nejčastější sportovní záliba politiků. Málokterý kupříkladu vrhá oštěp nebo cvičí na hrazdě. To zasněžený svah je mnohem atraktivnější, připomíná Šídlo:

„Například v 90. letech bylo poměrně obtížné sehnat ochranku pro lyžaře Václava Klause. Tehdy se po policii vyprávěly veselé historky o tom, že bylo potřeba sehnat někoho, kdo bude lyžovat lépe než Václav Klaus a přitom bude předstírat, že lyžuje hůře než prezident.“

Kromě premiéra a prezidenta jsou trvale chráněni předsedové obou komor parlamentu a potom ministři zahraničních věcí, vnitra a spravedlnosti.

Monínec - lyžuje | Foto: Pavel Pavlas

Z nich jezdí občas do práce na bicyklu pouze šéf rezortu spravedlnosti Robert Pelikán. Ochranka je s tím smířená, říká její ředitel Jiří Komorous: „Je to jedno z mnoha soust, se kterými se musíme vypořádávat.“

Politici se nechtějí omezovat, a když je někdo zvyklý plavit se v nafukovacím člunu po rybníce, žádná ochranka mu to nerozmluví.

Ovšem asi těžší je hlídat vrcholné politiky, kteří nechtějí bydlet v chráněných objektech, a kvůli voličům zůstávají v bytě na sídlišti, říká komentátor Šídlo:

„Vladimír Špidla byl poslední český premiér, který bydlel v Kramářově vile. Ta je speciálně uzpůsobená k tomu, aby se tam ochranka mohla o premiéra starat. Od roku 2004 se do vily nechtěl nikdo přestěhovat. Představa, že britský premiér bydlí jinde než v Downing Street 10 nebo 11, je úplně nepředstavitelná.“

Ministr spravedlnosti jezdí do práce na kole. V obleku a s ochrankou za zády

Číst článek

Ochranka politiků není zadarmo, ale z hlediska nákladů je často lhostejné, jestli chráněná osoba jede autem, na kole nebo pěšky. Pěšáka mnohdy doprovází víc strážců než politika v uzavřeném voze.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme