Poradce prezidenta Martin Nejedlý dostal na žádost Hradu diplomatický pas

Poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý získal diplomatický pas. Na doklad přitom mají standardně nárok jen vybraní ústavní činitelé a zaměstnanci ministerstva zahraničí. Nejedlý byl do června jednatelem české pobočky ruské společnosti Lukoil Aviation, která je teď v likvidaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestovní doklady pěti Čechů byly nalezeny v opuštěném taxi na východě Libanonu (ilustrační foto)

Cestovní doklady pěti Čechů byly nalezeny v opuštěném taxi na východě Libanonu (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

O udělení diplomatického pasu Martinu Nejedlému informovaly Lidové noviny. Diplomatický pas usnadňuje držiteli cestování po světě.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček potvrdil, že o vydání dokladu požádal sám Hrad.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poradce prezidenta získal diplomatický pas. Kdo má na tento doklad nárok a jsou možné nějaké výjimky? Hostem ČRo byl exministr zahraničí Alexandr Vondra (ODS)

„Pan poradce Nejedlý je standardní součástí delegací pana prezidenta. Zdůrazňuji, že jde o rozhodnutí ministerstva zahraničních věcí a ministra zahraničních věcí. Kancelář prezidenta republiky pouze požádala o tuto záležitost,“ řekl Ovčáček.

Diplomatický pas získal poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý v prosinci 2013, s jeho vydáním souhlasil tehdejší ministr Jan Kohout, nikoli současný šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). ČTK o tom dnes informoval Černínský palác.

Vondra: Považuji to za nehoráznou věc

Udělení diplomatického pasu Nejedlému překvapilo bývalého ministra zahraničí Alexandra Vondru (ODS). „Na mě to působí dojmem protekce a dramatického selhání ministerstva zahraničních věcí,“ uvedl.

„Samozřejmě že žádostí o vydání diplomatických pasů kdekomu bylo vždycky příliš mnoho. A pokud má ministr zahraničí nějaké principy, tak ty výjimky v zásadě neuděluje,“ dodal.

Vondra připomněl, že na diplomatický pas mají podle vídeňské konvence nárok kromě zaměstnanců ministerstva zahraničí zpravidla jen vybraní ústavní činitelé. „Jsou samozřejmě možné výjimky,“ dodal.

„V případě Hradu bych pochopil, kdyby diplomatickým pasem disponoval šéf prezidentské kanceláře. Nedivím se, když má diplomatický pas Hynek Kmoníček jako hlavní osoba pro zahraniční politiku," poznamenal Vondra.

„Ale pokud jde o externího poradce, který se živí byznysem, tam si myslím, že je to spíš sjednání určité konkurenční výhody ve vztahu k ostatním firmám, a považuji to za nehoráznou věc,“ zdůraznil Vondra s tím, že on sám v době, kdy byl ministrem, žádné výjimky nepovoloval.

Podle exministra zahraničí by se mělo vydávání diplomatických pasů omezit. „Někde jsem četl, že je vydáno snad asi 6 a půl tisíce diplomatických pasů. Tak je asi nejvyšší čas se zajímat, kdo všechno tento pas má. Ministerstvo zahraničí velmi povolilo stavidla.“

Martin Nejedlý Českému rozhlasu řekl, že získání pasu souvisí s jeho profesní činností. Odmítl také, že by šlo o protekci.

Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme