Poražení voleb 2016: fiasko pro Kalouskovu TOP 09, na Moravě nepomohla ani klobása

Měli ambice obhájit své posty a i po další čtyři roky stát v čele regionu. Anebo si věřili natolik, že letos se do krajských vlád probojují. Ve volbách do zastupitelstev ale strany TOP 09, ČSSD nebo KSČM propadly. Zpravodajský web Českého rozhlasu přináší výběr poražených v krajských volbách 2016.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

Bohuslav Sobotka (ČSSD)
Premiér a předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka si dal před volbami cíl. V krajských vládách chtěl získat sedm hejtmanů, v Senátu chtěl zase zůstat nejsilnější stranou. Po sečtení sta procent hlasů nakonec ČSSD vybojovala prvenství ve dvou krajích. Růžový dres bude mít kraj Jihočeský a Vysočina. Zlínský kraj naopak opanovali lidovci, v Libereckém regionu zase Starostové pro Liberecký kraj. Zbylá první místa obsadilo hnutí ANO.

"Lidé rozhodli. Zdá se, že po osmi letech upřednostnili změnu ve vedení krajů," uvedl k volební porážce premiér Sobotka, jehož sociální demokraté měli dosud jedenáct hejtmanů.

Miroslav Kalousek (TOP 09)
Mezi poražené voleb 2016 patří i strana TOP 09 pod vedením Miroslava Kalouska. Výsledek 7,1 procenta hlasů získala strana v Plzeňském kraji, o šest desetin procenta více obdržela v kraji Královéhradeckém. Celkem 6,5 procenta voličů vhodilo lístek pro TOP 09 také ve Středočeském kraji. Celkově strana obdržela 3,4 procenta. Podle agentury Median ztratila nejvíce voličů. Proti předčasným volbám v roce 2013 se od ní odklonilo 42 procent voličů.

Předseda strany Miroslav Kalousek spojuje výsledek voleb s nízkou volební účastí. "V krajích potenciál máme, nicméně je zjevné, že mladá generace, která dávala silně najevo svůj odpor proti xenofobii a autokracii, ukázala, že jí to nestojí za návštěvu volebních místností. Což není jejich chyba," řekl předseda strany v rozhovoru pro Českou televizi.

Volby 2016

Michal Hašek (ČSSD)
Po osmi letech v čele Jihomoravského kraje opustí křeslo hejtmana Michal Hašek. Současný předseda Asociace krajů ČR čelil v poslední době kritice například za nejasnosti ohledně jeho údajně neexistující tiskové mluvčí. Jak napsala Mladá fronta Dnes, za Haška několik let komunikovala Lucie Proutníková, za kterou se podle deníku ukrývala lobbistka Jana Mrencová. Hašek tyto informace od začátku popírá.

Výsledek 15,5 procenta hlasů a třetí příčka ale Haška od povolebních vyjednávání prý neodradí. "Máme takový volební výsledek, který nás opravňuje k dalším koaličním jednáním. Získali jsme třetí největší důvěru občanů," uvedl Hašek s tím, že pro sociální demokracii bude z pomyslného "místa na bedně" vyjednávat maximum.

Poražený Hašek. Ztratil Jihomoravský kraj, ale vyjednávat prý bude z 'místa na bedně'

Miroslav Novák (ČSSD)
Na voliče v Moravskoslezském kraji nezafungoval ani předvolební klip, kterým na sebe upozorňoval současný hejtman Miroslav Novák. Ve videu, kde popíjí pivo a jí klobásy, hovoří o pražské politice jako o "cypovině" a říká, že z Pražáků "musí vyrazit prachy". Na výhru mu to nestačilo, od vítězného hnutí ANO dělilo jeho sociální demokracii devět procentních bodů.

"Chtěli jsme zvítězit a obhájit mandáty, ale je to porážka. Musím popřát panu (Ivo) Vondrákovi (jednička na kandidátce hnutí ANO; pozn. red.) k vítězství v Moravskoslezském kraji," řekl Novák pro Českou televizi. Je prý připraven na místo v opozici.

Oldřich Bubeníček (KSČM)
Poměrně velkou porážku v letošních krajských volbách zaznamenala i komunistická strana. V regionech ztratili polovinu mandátů. Tratili i v tradičně silných krajích. Například v Ústeckém regionu svůj post hejtmana neobhájil Oldřich Bubeníček, který funkci zastával od roku 2012.
V celkovém hlasování skončili komunisté pod vedením Vojtěch Filipa na třetím místě za ANO a ČSSD.

Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme