Poslance čeká debata o migrační krizi. Chtějí znát postoje vlády

Jak se vláda staví k migrační krizi? Co bude s kvótami pro uprchlíky a ochranou schengenských i českých hranic? Na to a spoustu dalších věcí se dnes budou ptát premiéra a příslušných ministrů poslanci. Řada z nich se obává, že pokud naši sousedé uzavřou hranice, otočí se migrační vlna do České republiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

V Česku se lidé s uprchlíky z Blízkého východu nebo Afriky zatím mohli potkat jen výjimečně. Například na nádraží v Bělé pod Bezdězem. Odtud pokračovali ve své cestě do Německa i dvě rodiny ze Sýrie po té, co skončil jejich pobyt v tamním záchytném táboře.

Někteří poslanci ovšem mají z uprchlíků obavy. Ti z KDU-ČSL se proto s koaličními partnery dohodli, že debatu o migrační krizi zařadí na program lednové schůze sněmovny.

„Vzhledem k tomu, že v Německu se velmi silně diskutuje o tom, že by mohlo dojít k omezení režimu na hranicích, toto by mohlo mít dopady i na Českou republiku,“ řekl šéf sněmovního výboru a místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík.

Otázky pro premiéra Bohuslava Sobotku z ČSSD mají ale připravené především opoziční poslanci. Podle předsedy ODS Petra Fialy se budou ptát například na kvóty pro uprchlíky a postoj české vlády k nim.

Premiér Sobotka bude dnes mimo jiné mluvit o nabídce zprostředkování humanitární podpory pro Syřany prostřednictvím českého velvyslanectví v Damašku. Vysvětlí i svůj plán pro případ, že selže ochrana vnější hranice Schengenu v Turecku a Řecku.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme