Poslanci budou debatovat o migrační krizi. Mimořádnou schůzi si vyžádala opozice

Poslaneckou sněmovnu dnes čeká debata o postojích vlády k migrační krizi. Mimořádnou schůzi s tímto bodem si vyžádala pravicová opozice (TOP 09 a ODS), a hnutí Úsvit. Reagují tak na to, že koalice neumožnila debatu o tomto tématu na řádné schůzi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 26.5.2015

Poslanecká sněmovna 26.5.2015 | Foto: Filip Jandourek

„My nechceme nic menšího než to, aby se vláda čelem postavila ke krizi, která nám akutně hrozí. A nehrozí jenom nám, ale celé Evropské unii,“ vysvětluje jeden z důvodů svolání mimořádné schůze k migrační krizi poslanec Úsvitu Petr Adam.

Miroslava Němcová z ODS vyjmenovala hned tři. Chtěla by především slyšet, jestli vláda hledá pro odmítnutí uprchlických kvót podporu i u jiných unijních zemí a také jak je to s kontrolami vnějších hranic Shengenského prostoru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli krizi kolem uprchlíků byla svolána mimořádná schůze Sněmovny, vyžádala si ji opozice. detaily přiblížila Věra Masopustová

„A do třetice, jestliže pan místopředseda vlády Bělobrádek říká, že přijmeme tisícovku lidí ročně, pan ministr vnitra Chovanec to rozporuje, bych chtěla vědět, kde je pravda,“ přibližuje.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD se postoj české vlády k migrační krizi a uprchlickým kvótám nezměnil.

„Nechceme, aby za nás v Bruselu rozhodovali o tom, koho vezmeme, kolik těch lidí vezmeme, kdy je vezmeme. Ale chceme, aby imigrační azylová politika zůstala v kompetenci jednotlivých států,“ říká premiér.

Odpovídat na otázky opozice je připravený i ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. Po jednání unijních ministrů v Lucemburku k migraci má čerstvé informace. Jen kvůli tomu podle něj nemusela být mimořádná schůze.

„Stačilo využít interpelace k tomu, abychom se k této věci dostali a vrátili. Předpokládám, že i téma migrantů bude součástí interpelací na mě.“

Poslanci by se měli sejít v podvečer. I kdyby program mimořádné schůze nakonec sněmovna neschválila, předsedové stran i klubů můžou k tématu vystoupit. Na své projevy nemají časový limit a k pultíku mohou přijít, kolikrát chtějí.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme