Poslanci budou hlasovat o úplném zákazu kouření v restauracích

Dolní komora parlamentu projedná v závěrečném třetím čtení návrh zákona na ochranu zdraví před škodlivými látkami. Než se ale poslanci dostanou ke schvalování, musí vypořádat zhruba dvě stovky pozměňovacích návrhů, které chtějí zákon zmírnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vláda překládá návrh zákona, podle kterého by se nesmělo kouřit ve vnitřních prostorách všech provozoven stravovacích služeb

Vláda překládá návrh zákona, podle kterého by se nesmělo kouřit ve vnitřních prostorách všech provozoven stravovacích služeb | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Zmírnění návrhu zákona se týká například elektronických cigaret. Už v lednu poslanci na zdravotním výboru diskutovali, jestli by striktní zákaz kouření v hospodách a barech měl dopadnout i na e-cigarety. Jimi totiž kuřák neobtěžuje okolí zápachem a jedovatými zplodinami.

Lékařka Eva Králíková, která se zabývá dopady kouření, tehdy řekla, že omezení u elektronických cigaret by mohla být mírnější. „Pokud má někdy obavy o jejich vliv na zdraví, tak bych obrátila jeho pozornost ke klasickým cigaretám, kde máme devastující vliv naprosto jasně prokázaný,“ tvrdí.

Vládní návrh ale zavádí úplný zákaz kouření v českých hospodách, a to se restauratérům nelíbí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Budou české hospody nekuřácké? O tom by dnes mohli definitivně rozhodnout poslanci. V Poslanecké sněmovna natáčela Iveta Vávrová

„Kouření se nesníží. Problém pouze vysuneme někam ven z restaurace. Zastáváme názor, že by to mělo být na provozovateli, aby se rozhodl, v jakém režimu jeho restaurace bude fungovat,“ potvrzuje za Asociaci hotelů a restaurací Václav Stárek.

Kritika dopadá nejen na zákaz kouření ale i na návrh, že by stát nařizoval provozovatelům regulovat ceny nápojů. Podle návrhu zákona totiž v nabídce musejí mít jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo, resp. než nejlevnější alkoholický nápoj ve stejném objemu. Proti tomu jsou nejen restauratéři, ale i potravináři.

„Pořád někomu něco zakazujeme a přikazujeme. Většina restaurací dnes nabízí kohoutkovou vodu. Já bych si stejně tak mohl stěžovat, proč se v restauracích neprodává mléko. To je dnes vůbec nejlevnější,“ říká za potravinářskou komoru Miroslav Toman.

Zákon také omezuje prodej alkoholických nápojů na veřejných sportovních akcích, nebo zakazuje jejich prodej v automatech.

Proti současné podobě dokumentu je například poslanec Marek Benda z ODS. „Budu hlasovat pro všechny návrhy, které podle mě návrh zákona zlepšují, nebo respektive ruší ty nesmyslné zákony, které tam jsou,“ prohlásil.

Pozměňovací návrhy

Ve sněmovně se podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka z ČSSD sešlo skoro 200 pozměňovacích návrhů.

„Některé pozměňovací návrhy nejsou vedeny tak, aby zákon změnily, ale naopak neumožnily, aby prošel Poslaneckou sněmovnou. Jsem přesvědčen, že můžeme akceptovat některé z pozměňovacích návrhů tohoto zákona. Věřím, že se ČR zařadí na seznam zemí, které chrání zdraví svých občanů,“ vysvětluje Němeček.

Poslanci v politických stranách ale nejsou v názoru na nový zákon jednotní.

„Myslím, že to mohu říct prakticky za všechny politické strany. Zcela určitě to tak je v TOP 09, kde je klub rozštěpen na příznivce a nepříznivce kouření, a to hlasování bude zcela individuální,“ potvrzuje to bývalý ministr zdravotnictví a opoziční poslanec za TOP09 Leoš Heger, který je pro zákaz kouření.

Otázkou je, v jaké podobně nakonec poslanci zákon schválí.

Protikuřácký zákon | Foto: Český rozhlas

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme