Poslanci budou mluvit o migraci, Sobotka chce záložní hraniční systém

I na lednové schůzi poslanecké sněmovny se bude mluvit o migrační krizi, poslanci se ale zatím neshodli na přesném termínu, kdy tento bod zařadí. Premiér Bohuslav Sobotka už však představil svoji vizi o záložním hraničním systému v Evropě a migrace byla i hlavním tématem pražského setkání ministrů vnitra visegrádské čtyřky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na první letošní řádné schůzi sněmovny

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na první letošní řádné schůzi sněmovny | Zdroj: ČTK

Na tom, že je třeba o migrační krizi ve sněmovně mluvit, se vládní koalice shodla. S návrhem přišla KDU-ČSL. Důvodem pro zařazení bodu je podle lidovců i situace v Německu po silvestrovských sexuálních útocích.

„Vzhledem k tomu, že v Německu se velmi silně diskutuje o tom, že by mohlo dojít k omezení režimu na hranicích, toto by mohlo mít dopady i na Českou republiku,“ řekl šéf sněmovního výboru a místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík.

„Proto na to musíme reagovat a musíme být připraveni na scénáře, že opatření některých států, například Německa a Rakouska, by mohly změnit migrační toky tak, že Česká republika by se stala jednou z hlavních migračních tras,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sněmovna se k debatě o migraci sejde nejdříve za tři týdny. A to přes výhrady opozice, která chtěla tento bod zařadit na program lednové schůze už teď. Více Věra Masopustová

Vládní koalice chtěla bod zařadit na 9. února, což se ale nelíbilo opozici. Na koalicí naplánovaný den bylo totiž původně naplánované takzvané opoziční okénko, tedy návrhy zákonů z dílny opozičních stran. Proti tomu ostře vystoupil šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

„Nejsme tady jenom od toho, abychom projednávali onu krizi, o které je tady řeč, a já mám pocit, že návrh pana kolegy Miholy je vlastně takové elegantní zametení s opozicí jako celkem a pak zase budeme opoziční návrhy zákonů projednávat bůhví kdy,“ rozčiloval se.

Návrhy opozičních stran projednat tento bod ještě tento týden ale koalice zamítla. Bez informací o postojích vlády však poslanci dlouho nezůstali. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD novinářům představil svoji úvahu o záložním hraničním systému v Evropě.

V4 opět odmítla povinné kvóty. Hlavní jsou hotspoty a ochrana hranic, tvrdí

Číst článek

„Potřebujeme posílit vnější ochranu schengenské hranice, zřídit společnou evropskou pobřežní a pohraniční stráž, a pokud nic z toho nezafunguje, musíme na linii Bulharsko-Makedonie vytvořit určitý záložní hraniční systém, připravit tam technická opatření tak, abychom byli schopni regulovat migraci tam, pokud se ji nepovede regulovat v Turecku nebo Řecku,“ vysvětlil.

Migrační krizi bude Evropa řešit dva až tři roky, tvrdí šéf německé diplomacie

Číst článek

Migrací se v Praze zabývali i ministři vnitra Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Až se Poslanecká sněmovna k bodu o migraci dostane, měla by podpořit vládu v jejích dosavadních i plánovaných krocích. Cílem je silný mandát pro premiéra Sobotku při vyjednáváních v Bruselu.

Věra Pfeifferová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme