Poslanci budou moci rozjímat ve vlastní kapli. Vznikne podle návrhu architekta Pleskota

Čeští zákonodárci budou mít vlastní kapli. V budově Poslanecké sněmovny ji vytvoří známý architekt Josef Pleskot. Za nápadem stojí poslankyně Helena Langšádlová z TOP 09, myšlenku podpořilo vedení Poslanecké sněmovny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 3.12.2014

Poslanecká sněmovna 3.12.2014 | Foto: Filip Jandourek

„Měla by být realizována do konce letošního roku. Vlastním návrhem se nyní zabýváme a zkoušíme různé varianty. Samozřejmě musíme dojít k nějaké přijatelné dohodě pro všechny poslance, kteří se budou chtít v kapli scházet,“ vysvětluje autor návrhu Josef Pleskot.

Pro účely rozjímání byla vybrána místnost, která se nachází hned vedle takzvané Konírny v traktu přístupném z Malostranského náměstí, kde sídlí většina poslaneckých klubů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanci budou mít vlastní kapli v budově Poslanecké sněmovny. Podobu svatostánku přiblížil ve vysílání ČRo autor návrhu Josef Pleskot

Pojetí kaple prý bude prosté, jednoduché, ale architektonicky působivé.

"Bude to křesťanská kaple, ale samozřejmě to bude místo, kam bude moci přijít úplně kdokoliv. Bude to takové místo zklidnění a rozjímání," upřesňuje poslankyně Langšádlová.

„Sama místnost je už z podstaty velmi prostá a jednoduchá, nicméně velmi krásná. Nechceme ji pokazit, pouze vhodně doplnit nábytkem, který poslouží k tomu, aby se vytvořilo místo duchovního spočinutí, rozjímání a uvědomění si zodpovědnosti v konání,“ přibližuje budoucí pojetí kaple architekt Josef Pleskot.

Konkrétní podoba svatostánku ještě není zcela jasná. Podle Pleskota by však prostor měl být velmi vstřícný pro všechny církve židovsko-křesťanské tradice.

„Moc jsem neváhal. Pochopitelně člověk, architekt, se rád zabývá prostory pro kontemplaci,“ přibližuje Pleskot, proč se rozhodl výzvu přijmout. Svoji roli prý sehrálo i to, že jde o malou zakázku.

Skupina poslanců v čele s Helenou Langšádlovou ho prý oslovila i na základě zkušenosti. „Před nedávnem jsme s knězem Josefem Prokešem dokončili kostel Svaté rodiny pro účely Biskupského gymnázia v Českých Budějovicích. Tam prý usoudili, že bych se tím prostorem měl zabývat já,“ dodává.

Malostranské náměstí | Foto: Václav Žmolík

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme