Poslanci budou znovu hlasovat o dětských skupinách, nejspíš přehlasují veto prezidenta

Poslanci zřejmě přehlasují veto prezidenta Miloše Zemana a prosadí zákon o dětských skupinách. Shodla se na tom koalice s tím, že co nejdříve připraví novelu, která umožní další existenci takzvaných lesních školek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 16.7.2014

Poslanecká sněmovna 16.7.2014 | Foto: Filip Jandourek

KDU-ČSL původně váhala a chtěla záruky, že norma kvůli novým přísným hygienickým pravidlům nezlikviduje lesní školky. V pondělí se koalice shodla, že připraví novelu zákona.

Poslanci ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL tak podle místopředsedy lidovců Jana Bartoška společně přehlasují veto prezidenta.

„A ještě před tím chceme společně s koaličními partnery předpodepsat návrh změny zákona. Před tím, než budeme přehlasovávat veto, by již měla být shoda na tom, jak bude vypadat novela zákona. Abychom poté, co to bude časově nejdřív možné, tuto normu novelizovali a ochránili lesní školky, potažmo Skauta a Junáka.“

Základní rozdíly mezi mateřskou školou a dětskou skupinou | Foto: Český rozhlas

Vládní návrh zákona dnes ve sněmovně nejspíš podpoří také opoziční hnutí Úsvit. Zásadně proti zákonu o dětských skupinách je KSČM.

Dětské skupiny:
- v dětské skupině by mohlo být nejvýš 24 dětí,
- provozovatel skupiny by s rodiči uzavíral smlouvu,
- provozovatel musí mít plán výchovy a péče, zajistit vhodné prostory a personál,
- náklady na zřízení skupiny odhaduje ministerstvo zhruba na půl milionu korun, podobnou částku by stál roční provoz.

„Nesouhlasíme s tím, abychom se vraceli zpět od kvalitního předškolního vzdělávání k pouhému hlídání dětí. Preferujeme to, aby se dalo více financí na výstavbu mateřských škol, rozšiřování jejich kapacit a také na výstavbu jeslí, které tady dlouhodobě chybí,“ uvedla komunistická poslankyně Marta Semelová.

Opoziční TOP 09 je pro zamítnutí zákona a sepsání nové normy, poslanci ODS se chtějí rozhodnout až těsně před hlasováním.

Dětské skupiny mají být alternativou k mateřským školám. V jedné skupině má být podle normy maximálně 24 dětí. Provozovatel by s rodiči uzavíral smlouvu. Musel by mít plán výchovy a péče a zajistit vhodné prostory a personál. Požadavky mají ale být mírnější než u školek.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme