Poslanci mají znovu projednat nový protikuřácký zákon. Mohl by projít rychleji

Ještě do sněmovních prázdnin by měli poslanci v prvním čtení schválit nový protikuřácký zákon, který znovu připravilo ministerstvo zdravotnictví. Opět počítá s úplným zákazem kouření v restauracích, povoluje ho ale třeba na zahrádkách. Původní vládní předloha sněmovnou neprošla, když některé schválené změny vyvolaly roztržku ve vládní koalici - strany se přely, kdo vlastně za zamítnutí normy může.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouření. Ilustrační foto.

Kouření. Ilustrační foto. | Foto: Fotobanka Pixabay

O původní návrh se poslanci přeli skoro rok. Nová verze by podle vládní koalice měla projít rychleji. Potvrzuje to předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

„Na dva týdny do prázdninové přestávky svoláme novou schůzi, což nám umožní zařadit onen protikuřácký zákon. Předpokládám, že do prázdninové přestávky budeme mít za sebou první čtení a hned na schůzi, na které se sejdeme po prázdninách, zákon můžeme schválit.“

„Takže i senátoři budou mít na schválení do nového roku dostatek času,“ dodal Sklenák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda se po květnovém neúspěchu znovu pokusí prosadit zákaz kouření v restauracích

Podle plánu by tak zákon mohl projít do konce října. Restauratéři by tak měli jen necelé dva měsíce na vykázání kuřáků. Podle šéfa poslanců hnutí ANO Jaroslava Faltýnka by měl zákon začít platit od ledna příštího roku.

„Já si myslím, že pokud projde ve verzi, kterou jsme my prosazovali, to znamená absolutní zákaz kouření v restauracích, tak není žádný důvod zákaz odkládat. Myslíme si, že lze stihnout legislativní proces tak, aby zákon začal platit od 1. ledna 2017,“ uvedl.

O tom, jak zajistit, aby se situace neopakovala a zákon znovu takzvaně nespadl pod stůl, jednala minulý týden i koaliční rada.

„Věnovali jsme dost času procházení jednotlivých zákonů a tomu, jak to udělat, abychom ve sněmovně někde nenarazili. Máme stanovené určité prioritní zákony, které máme vytyčené jako ty, na kterých máme enormní zájem a chtěli bychom u nich udělat vše proto, aby hladce prošly.“

„To je zákon protikuřácký, který chceme dostat zpátky do hry a prosadit,“ řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD.

Další změny a kuřárny

Tak rychle, jak plánuje koalice, se ale zřejmě zákon schválit nestihne. Už teď někteří poslanci uvažují o dalších změnách. Například Marek Benda z ODS. Poslanec, který navrhoval zřídit v restauracích oddělené kuřárny, kde by se neobsluhovalo.

„Vláda nerespektovala vůli sněmovny, nechala se zase ukřičet militantní částí hnutí ANO. Takhle to pokládám v podstatě za podraz na sněmovnu. To, že se prohlásí, že všechny návrhy byly hlasovány v pořádku, akorát zřejmě Bendův hlasován v pořádku nebyl. Hodlám tu situaci řekněme zkomplikovat,“ řekl Benda.

Kuřárny ale vláda zavádět nechce. O změnu zákona bude nejspíš usilovat i poslanec Václav Snopek z KSČM.

„Nosná myšlenka, která mě stále jaksi drží, je ta, že by o restauraci měl rozhodovat provozovatel, majitel a je na svobodné vůli občana, jestli tam půjde, nebo nepůjde. Myslím si, že by se jedna skupina neměla vymezovat proti druhé,“ vysvětlil Snopek.

Schůze sněmovny, na které se bude o protikuřáckém zákonu mluvit znovu, začne v úterý odpoledne.

Protikuřácký zákon | Foto: Český rozhlas

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme