Poslanci navrhují pro soukromé lékaře povinné praxe v nemocnicích. Doktoři to kritizují

Někteří poslanci chtějí zavést povinné praxe v nemocnicích pro soukromé lékaře. Ti by museli v rámci celoživotního vzdělávání na pravidelnou stáž. Počítá s tím pozměňovací návrh k zákonu o vzdělávání lékařů, který projednali poslanci zatím jen na zdravotním výboru. Takové praxe jsou dnes v nemocnicích pro lékaře dobrovolné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékař

Lékař | Foto: Fotobanka Pixabay

Autor návrhu poslanec David Kasal z hnutí ANO si od toho slibuje lepší spolupráci mezi lékaři v nemocnicích a soukromých ambulancích.

„Ta provázanost, kdy znáte konkrétního lékaře, seznámíte se s postupy, které se mezitím mění, tak je to pozitivní pro lékaře samotné, protože mají informace. Vědí, kam mají poslat pacienta, vědí, jaké metody se tam používají, co je v té nemocnici zavedeno nového,“ vysvětluje Kasal.

Podle poslance Jaroslav Krákory z ČSSD se tím má zlepšit také vzdělání zdravotníků, kteří dnes spoléhají hlavně na kongresy a semináře.

„Celoživotní vzdělávání na papíře nebo na seminářích je sice dobrá věc, ale ještě lepší je, když přijdete rovnou do praxe. Je potřeba, aby i ambulantní lékaři věděli, co se děje v nemocnicích, jaké jsou nové metody atd. Pak s tím souvisí i to, že ambulantní lékaři nechtějí sloužit na nemocničních odděleních,“ říká Krákora.

Naopak s návrhem nesouhlasí Sdružení ambulantních specialistů. Podle nich už dnes mají soukromé ambulance problém uživit se a stát by je nutil během stáže ordinaci uzavřít. „Tady v tomto případě bychom byli povinni na nějakou dobu uzavřít ambulanci, abychom za ne zcela jasných podmínek pracovali někde v nemocnici,“ popsal Zoran Jojko ze sdružení.

Proti je i Česká lékařská komora, která v návrhu vidí snahu, jak řešit nedostatek personálu v nemocnicích.

„Ve zdravotnictví je nedostatek peněz, nedostatek personálu, ale ten problém není možné řešit tak, že nuceně naženete soukromé lékaře do nemocnice, budete je tam nutit pracovat a ještě to budete vydávat za vzdělávání,“ tvrdí prezident komory Milan Kubek.

Proti návrhu se staví ale i třeba poslanec Vít Kaňkovský z KDU-ČSL, podle kterého by se taková povinnost soukromým lékařům neměla nařizovat.

Návrh na změnu vzdělávání lékařů poslanci projednají na zdravotním výboru znovu na konci srpna.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme