Poslanci schválili kuřárny v restauracích, celý zákon pak ale zamítli

Poslanci neschválili takzvaný protikuřácký zákon. Normu, která měla omezit také prodej a podávání alkoholu, podpořilo v závěrečném hlasování 80 ze 175 přítomných poslanců, chybělo tedy osm hlasů. Proti ve finálním hlasování zvedla ruku i část poslanců z hnutí ANO, ČSSD to označuje za závažné porušení koaliční smlouvy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouření. Ilustrační foto.

Kouření. Ilustrační foto. | Foto: Fotobanka Pixabay

Poslanci přitom už dopoledne v dílčím hlasování podpořili pozměňovací návrh, podle kterého by majitelé mohli zřizovat oddělené prostory pro kuřáky.

Kuřárny by mohly zabírat nejvýše čtvrtinu plochy restaurace a byly by bez obsluhy. Původní návrh ministerstva zdravotnictví přitom počítal s úplným zákazem kouření v restauracích.

Změnu prosadil ve dvojím hlasování poslanec opoziční ODS Marek Benda, když první zamítavý verdikt zpochybnil předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák. V prvním hlasování chyběly pro podporu Bendova návrhu tři hlasy. Ve druhém bylo pro 94 ze 178 poslanců, 68 hlasovalo proti.

„Bude to jednoznačně oddělený prostor s vlastním odvětráváním, který by byl bez obsluhy. Když by si tam člověk chtěl donést alkohol, donese si ho tam,“ popisoval podobu kuřáren Marek Benda.

Zákaz kouření v restauracích v zemích EU | Foto: Český rozhlas

Pozměňovací návrh nakonec nevadil ani ministrovi zdravotnictví Svatopluku Němečkovi z ČSSD. „Kuřáci budou muset jít do speciální místnosti. Jednak to chrání personál, protože je s tím spojen zákaz obsluhy v těchto kuřárnách. Je to něco podobného jako budky na letištích. Myslím si, že není nic špatného na tom, že kuřáci nebudou kouřit před restaurací před vchodem, ale v uzavřené místnosti,“ řekl.

Pravicová opozice v hlasování o kuřárnách nebyla jednotná. „Je iluzorní si myslet, že kouř skutečně zůstane v nějakých uzavřených místnostech. Nemá to obdobu v celé řadě evropských států. A také hrozí, že se restaurace nebo jejich části přemění na kuřárny a budou obecný princip zákazu kouření v restauracích tímhle způsobem obcházet,“ vysvětlil Martin Plíšek z TOP 09.

Ministr zdravotnictví Němeček doufal, že díky ústupku ve formě kuřáren podpoří část opozice zákon i v závěrečném hlasování. To připustil i Marek Benda, který změnu navrhl. Zákon ale ani tak neprošel.

Normu, která měla omezit také prodej a podávání alkoholu, podpořilo v závěrečném hlasování 80 ze 175 přítomných poslanců, proti jich bylo 42. Chybělo tedy osm hlasů.

ANO prý změnilo názor kvůli kuřárnám

Pro předpis bylo 13 poslanců ANO, 16 se jich zdrželo, 15 hlasovalo proti. Výhrady měli právě proti kuřárnám, které prosadil Marek Benda.

Poslanec ANO Rostislav Vyzula tvrdí, že výsledná podoba zákona by byla spíše prokuřácká a ČSSD podle něj věděla, že v takovém případě hnutí ANO návrh nepodpoří.

„Na zdravotním výboru bylo jasné hlasování a úplně jasné stanovisko, že chceme zcela jednoznačně zamezit stavebním prostorům, těm takzvaným kuřárnám,“ podotkl Vyzula.

ANO potopilo protikuřácký zákon, ČSSD i lidovci mluví o porušení koaliční smlouvy

Číst článek

Na zamítnutí návrhu ostře reagoval premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Poslanci ANO svým hlasováním záměrně zabránili přijetí vládního návrhu protikuřáckého zákona. Nahráli tím tabákové lobby a poškodili zájem občanů. Přitom ministři ANO pro zákon ve vládě hlasovali,“ uvedl.

ČSSD dokonce mluví o závažném porušení koaliční smlouvy. Špičky ČSSD, ANO a KDU-ČSL si chtějí vše vyříkat na mimořádné koaliční radě. Sobotka dokonce uvedl, že postup ANO nahrává tabákové lobby a je v rozporu s dobrým fungováním vládní koalice. ANO to odmítlo.

Protikuřácký zákon | Foto: Český rozhlas

ČRo, Lenka Jansová, mka, Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme