Poslanci schválili registr smluv. Povinný by měl být pro stát, kraje i některé obce

Úřady zřejmě budou muset od poloviny příštího roku zveřejňovat smlouvy v centrálním registru. Návrh příslušného zákona dnes schválila Poslanecká sněmovna. Možnost veřejné kontroly smluv by měla přispět k omezení korupce. Zákon teď míří do Senátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městský úřad, úředník, (ilustrační foto)

Městský úřad, úředník, (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Pro předlohu hlasovalo 116 ze 157 přítomných poslanců ze všech stran kromě KSČM. Proti bylo šest komunistických poslanců a občanský demokrat Jan Zahradník.

Předloha předpokládá, že stát, kraje, větší obce a další organizace budou mít povinnost zveřejňovat smlouvy v centrálním internetovém registru od poloviny příštího roku.

Po dalším roce by začalo platit pravidlo, podle kterého nebude nezveřejněná smlouva účinná. Pod normu budou spadat smlouvy s plněním nad 50 tisíc korun bez DPH.

Výjimka pro malé obce i pro ČEZ

Trvalou výjimku z povinného uveřejňování smluv dostanou podle předlohy malé obce a firmy, v nichž mají většinový podíl. Prosadil to předseda poslanců opoziční ODS Zbyněk Stanjura, když koalice navrhovala dvouletý odklad.

Zákon se nebude vztahovat na společnosti s většinovým podílem státu, krajů nebo obcí, jejichž akcie se obchodují na burze. Konkrétně jde o energetický gigant ČEZ. Hlavní předkladatel normy Jan Farský z klubu TOP 09 a Starostové neprosadil návrh, aby ČEZ výjimku neměl.

Původní předloha o zavedení centrálního registru smluv byla v Poslanecké sněmovně už v minulém volebním období. V současném ji podala skupina sedmi desítek poslanců v čele s Janem Farským (TOP 09 a Starostové) jako jednu z prvních předloni v prosinci. Výbory se k ní postavily rozdílně, některé chtěly vládní návrh nebo zamítnutí. Koalice nakonec vypracovala celkový pozměňovací návrh. Projednávání normy tak trvalo zhruba rok a tři čtvrtě.
Zdroj: ČTK

Povinnost zveřejňování podle tohoto zákona nebudou mít na návrh Víta Kaňkovského (KDU-ČSL) zdravotní pojišťovny v případě smluv se zdravotnickými zařízeními. Zveřejňování těchto dohod už upravila takzvaná transparenční novela o veřejném zdravotním pojištění.

Ve sněmovně uspěl taky místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek s požadavkem vyjmout z působnosti zákona šest institucí s takzvanými chráněnými rozpočtovými kapitolami, o nichž kvůli nezávislosti nerozhoduje vláda, ale sněmovní rozpočtový výbor.

Většinu poslaneckých pozměňovacích návrhů sněmovna neschválila. Farský neprosadil, aby se zákon vztahoval i na politické strany a hnutí a aby se musely zveřejňovat i objednávky a faktury. Předloha neuloží úřadům vložit do registru pod hrozbou finanční sankce starší, ale dosud platné smlouvy, což prosazoval Radek Vondráček z hnutí ANO.

Novinářům řekl, že ANO nehodlá požadavek opustit. „Chceme to znovu otevřít v Poslanecké sněmovně a popřípadě formou exekutivního opatření zavázat ministerstva, aby zveřejnila i své starší smlouvy, na základě kterých jsou stále hrazeny služby,“ uvedl.

Zákon teď míří do Senátu. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák očekává, že schvalování nebude hladké.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úřady zřejmě budou muset zveřejňovat smlouvy v centrálním registru. Debatovali o tom poslanci Jan Farský (TOP 09) a Jaroslav Faltýnek (ANO)

„Každý jeden poslanec na ni má trošku jiný názor a já osobně předpokládám, že legislativní proces ještě bude dlouhý. Skoro si myslím, že senátoři nám zákon vrátí v nějaké své podobě, že ještě dozná nějakých změn,“ řekl Sklenák Českému rozhlasu.

„Každopádně jdeme správným směrem v tom smyslu, že se zvyšuje transparentnost hospodaření s veřejnými prostředky,“ doplnil Sklenák.

Obavy spojené s další cestou zákona má i předkladatel normy Farský. „Jedna zásadní věc – a je to skutečně faul na zákon – je to, že účinnost toho zákona je odložena už v tuto chvíli o rok a půl. Takže než začne platit pro všechny i se sankcí za to, že by se podle něho nechovali, tak to bude trvat rok a půl. A já se obávám že ten rok a půl bude přesně ta doba, kdy se ještě dočkáme několik útoků na ten zákon, a kdo ví, jestli nakonec bude platit,“ řekl Farský.


Aktualizace: V článku jsme původně uvedli informaci agentury ČTK, že „povinnost zveřejňování smluv nedopadne na korporace, které čerpají dotace z veřejných peněz nad 20 milionů korun za rok, což by se vztahovalo i na skupinu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO), ani na nestátní neziskové organizace s dotacemi nad dva miliony korun ročně.“ Ve skutečnosti žádná soukromá firma výjimku ze zákona nedostala a jejich smlouvy (kromě smluv, které se netýkají státu) budou zveřejňovány.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme