Poslanci schválili změnu zákona řešící problémy s EIA. Umožní zrychlit stavbu 10 silnic a dálnic

Desítka klíčových dopravních projektů možná nebude potřebovat nový posudek vlivu na životní prostředí (EIA). Poslanci dnes schválili změnu zákona, která tyto stavby převede do zvláštního režimu. Snahou je urychlit stavbu vybraných silnic a dálnic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba dálnice D3 u obce Úsilné u Českých Budějovic

Stavba dálnice D3 u obce Úsilné u Českých Budějovic | Foto: Martin Pokorný

Klíčové dopravní stavby sice posudek EIA mají, pochází ale z 90. let, kdy ještě Česko nebylo v Evropské unii. Proto ho unie neuznává. Místo nového posouzení by ale nyní stačilo jen rozhodnutí ministerstva pro životní prostředí.

Na výjimku už kývla i Evropská komise, projekty proto budou moct čerpat unijní peníze. Mezi klíčové stavby patří například dálnice D11 a D6 nebo obchvat kolem Českých Budějovic a Frýdku-Místku. Staveb mělo být původně jedenáct, nakonec ale mezi nimi není Pražský okruh.

„Dokončení Pražského okruhu beru opravdu jako jednu z velmi důležitých priorit. Bohužel tento projekt byl vyřazen, zejména protože nemá územní rozhodnutí. Bylo mu soudem zrušeno,“ upřesnil ministr dopravy za hnutí ANO Dan Ťok.

Poslanci schvalovali ve zrychleném režimu

Změna zákona dnes prošla sněmovnou v takzvaném zrychleném režimu, tedy hned v prvním čtení. Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka doufal, že pro tento postup bude mít opozice pochopení. Podle jednacího řádu totiž mohly nejméně dvě strany jednání zablokovat.

„Není důvod, proč by to opozice blokovala, je to český národní zájem. Všechny stavby mají platné stanovisko vlivu na životní prostředí. Některé jsou prostě starší a z doby, kdy jsme nebyli členy Evropské unie. To ale neznamená, že to není platné,“ vysvětlil šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Novinka tedy nyní míří do Senátu, poté ji ještě musí podepsat prezident Miloš Zeman. Stavba vybraných dopravních projektů by mohla začít příští rok.

Nevyhovující posudky EIA má v Česku zhruba stovka dopravních staveb za asi 130 miliard korun.

Dopravní stavby s výjimkou od EK | Foto: Český rozhlas

Jana Čermáková, Anna Jadrná, Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme