Poslanci se opět vrátí k hlasování o elektronické evidenci tržeb

Poslance čeká další kolo debaty o zavedení elektronické evidence tržeb. Opozice ODS a TOP 09 budou i dnes koalici přesvědčovat o tom, že novinka poškodí hlavně drobné podnikatele. A i když chtěli poslanci ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL o předloze hlasovat do konce ledna, už teď je jasné, že se tak nestane.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ve sněmovně

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ve sněmovně | Foto: Filip Jandourek

Lednový termín hlasování zpochybnil už premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Ten by prý chtěl vidět toho, kdo datum hlasování dokáže odhadnout:

„Já to nejsem. Myslím, že to není ani předseda sněmovny, pravděpodobně to není ani z žádných předsedů poslaneckých klubů. Takto se přesně žádný termín hlasování tady ve sněmovně stanovit nedá.“

Přehrát

00:00 / 00:00

V PS bude pokračovat debata o zavedení elektronické evidence tržeb. O plánech koalice i opozice natáčela Věra Masopustová

TOP 09 a ODS se daly slyšet, že projednávání zavedení elektronické evidence tržeb chtějí blokovat až do konce volebního období. To jim ale vládní koalice umožnit nehodlá.

I když lednový termín padl, premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD už naznačil, že se vládní koalice menšinou pravicových poslanců dlouho v šachu držet nedá.

„Opozice dostane prostor. Stejně tak musí dostat prostor většina v poslanecké sněmovně. Byla demokraticky zvolena, máme jasný program, říkali jsme to voličům už před volbami. Není to nic, co bychom dělali komukoli za zády. Podle mého hlubokého přesvědčení je ve sněmovně jasná většina, která je připravena schválit zákon o elektronické evidenci tržeb,“ říká Sobotka.

Vláda si od elektronické evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky a tím i narovnání podnikatelského prostředí a vyšší výběr daní. Pravice naopak tvrdí, že evidence zničí hlavně drobné živnostníky, kterým ztíží práci a zvýší výdaje. Varuje také před možným zneužitím získaných dat.

Do rozpravy je ještě přihlášených 25 poslanců. Podle šéfa klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka vládní koalice s hlasováním počká, až si poslechne jejich názory:

„Myslím, že se v rámci prvního, druhého a třetího čtení debatovalo asi 35 hodin. Odhaduji, že těch 25 kolegů může diskutovat ještě týden nebo čtrnáct dnů. V tuto chvíli bych si nechtěl dát nějaký konkrétní termín. Chceme slyšet všechny názory. Až bude rozprava ukončena, budeme hlasovat.“

Spor u Ústavního soudu

Koalice i opozice svoji strategii pečlivě připravují a střádají argumenty pro případný spor u Ústavního soudu. Na ten se chystá kvůli způsobu projednávání o elektronické evidenci tržeb obrátit ODS. Žádná ze stran ale nechce předtím udělat chybu. A tou by například bylo, kdyby opozice neměla dostatek prostoru pro vystoupení ve sněmovně. A této možnosti využije opozice i dnes.

„Zatím mluvili lidé jen s přednostními právy a ti vznášeli nějaké poznámky. Dosud nedošlo na vystoupení většiny poslanců, kteří k tomu chtějí mluvit. Já předpokládám, že budou vystupovat poslanci, kteří ještě neměli možnost se vyjádřit. Debata bude určitě obsáhlá a bude pokračovat delší dobu,“ představil dnešní taktiku předseda ODS Petr Fiala.

KSČM se nemůže dostat ke slovu

A právě blokování projednávání faktickými připomínkami rozčiluje komunisty. Podle šéfa poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika se tak jejich poslanci nemohou do diskuse zapojit:

„My k ní máme řadu týdnů přihlášeného například Vladimíra Koníčka, jako prvního řádně přihlášeného do rozpravy. Bohužel se nemůže dostat ke slovu, protože zneužívání faktických poznámek je úplně tristní. Nebyli jsme zvyklí, že by to tu bylo v takové míře. Obstrukce faktickými poznámkami je něco, co se dříve nebo později bude muset řešit.“

Podobná debata jako ta dnešní se tedy bude ještě opakovat. Otázkou je kolikrát.

Elektronická evidence tržeb (EET) | Foto: Český rozhlas

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme