Poslanci se vrátí k zákonu o prokazování původu majetku. Pravicová opozice návrh odmítá

Zákon o prokazování původu majetku by dnes měli ve druhém čtení projednat poslanci. Vládní návrh předpokládá, že by finanční správa nově porovnávala majetek s odevzdaným daňovým přiznáním. Pokud odhalí, že hodnota neevidovaného jmění převyšuje sedm milionů korun, vyzvala by poplatníka, aby prokázal jeho původ. Nedoložený majetek by pak mohly úřady zdanit a vyměřit i penále až do výše 100 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslancká sněmovna 24.5.2016, poslanecký klub ČSSD

Poslancká sněmovna 24.5.2016, poslanecký klub ČSSD | Foto: Filip Jandourek

Několik let prověřovala policie, kde vzal senátor zvolený za ČSSD, exministr a exhejtman Jaroslav Palas 10 milionů korun na výstavbu luxusního penzionu na Bruntálsku. Prokázat se to nakonec nepodařilo.

Pokud začne platit nový zákon, bude se vztahovat i na jeho případ, říká zpravodaj zákona, předseda rozpočtového výboru sněmovny Václav Votava z ČSSD.

„Samozřejmě záleží na finanční správě, možná že už má dostatek indicií tak, aby ho mohla vyzvat. A pokud bude tento zákon přijat, předpokládám, že určitě tak učiní. A nejenom v jeho případě, ale i v případě těch lidí, u kterých je to zřejmé, že nemohli nabýt majetek z příjmů, které zdanili,“ uvádí Votava.

Podle premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky je hranice sedmi milionů korun koaliční kompromis.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanci se vrátí k projednávání vládního návrhu zákona o prokazování původu majetku. Ve sněmovně má své kritiky i zastánce

„Ta hranice by měla být stanovena tak, aby to neznamenalo každodenní obtěžování velkého množství daňových poplatníků, ale mělo by to znamenat selektivní možnost úderu na případy, kdy je tady skutečně významný rozdíl mezi zdaňovanými příjmy a majetkem,“ vysvětluje Sobotka.

Zastáncem zákona o prokazování původu majetku je prezident Miloš Zeman. Když loni v červnu začali poslanci normu projednávat, přišel ji do sněmovny podpořit.

„Ten, kdo získal své prostředky legálním způsobem, se podle tohoto zákona nemá čeho obávat. Mají se obávat ti, kdo zbohatli okrádáním státu, kdo zbohatli korupcí – a vy víte, že každý úplatek je svým způsobem nelegální příjem, a tedy daňový podvod,“ řekl před poslanci Zeman.

Gazdík: Velkých ryb se zákon nedotkne

Se zákonem nesouhlasí pravicová opozice. Podle místopředsedy sněmovny Petra Gazdíka z TOP 09 a Starostů by ho bylo možné obcházet.

„Tím budeme obtěžovat ty lidi, kteří k majetku přišli legálně, a těch takzvaně velkých ryb se to stejně nedotkne. Protože jenom já vím minimálně o 10 způsobech, jak velké peníze převést na zahraniční firmy, na firmy se sídly v daňových rájích tak dále,“ namítá Gazdík.

KSČM a Úsvit chtějí zákon zpřísnit

Naopak zpřísnit zákon o prokazování původu majetku chce opoziční KSČM. Poslanec Zdeněk Ondráček navrhuje snížit hranici ze sedmi na pět milionů korun.

„V našich právních předpisech poměrně často pracujeme s hranicí pěti milionů a toto by byl první zákon, který by navrhoval hranici sedmi milionů. A já se domnívám, že hranice pěti milionů mezi neprokázaným majetkem a možnými příjmy je dostatečně vysoká na to, aby se tím zabývaly daňové orgány,“ říká Ondráček, který také navrhuje zvýšit penále.

Poslanci Úsvitu - Národní Koalice zase chtějí, aby se finanční správa mohla zabývat majetky nabytými zpětně, až 25 let do minulosti. Předloha je v dolní komoře právě před druhým čtením, kdy je možné podávat pozměňovací návrhy.

Rozpočtový i ústavně-právní výbor doporučily plénu vládní zákon o prokazování původu majetku i navzdory kritice pravicové opozice s menšími úpravami přijmout.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme