Poslanci začali jednat o úsporných zákonech

Poslanci začali debatovat o vládním návrhu zákona na snížení státní podpory u stavebního spoření, což je první ze čtyř klíčových zákonů z vládního úsporného balíčku, které chtějí koaliční zákonodárci projednat ještě dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna | Foto: Tomáš Adamec

Program schůze byl sice odhlasován i s na dnes zařazenými úspornými zákony, ČSSD a komunisté ale plán koalice na to, aby se tyto pro rozpočet klíčové normy projednaly co nejrychleji, hatí tak, jak slíbili. U novely zákona o stavebním spoření už stačili vetovat ministrovi financí Kalouskovi návrh na zkrácení lhůty na projednání ve výborech.

Nicméně, bohatě využívají plénum sněmovny k tomu, aby k vládním předlohám řekli, co si o nich myslí. Došlo i k osobním invektivám ze strany poslance Davida Ratha směrem k ministru financí Kalouskovi. Rath vyjádřil pochybnost o ministrově střízlivosti ministr kontroval abstinencí ze zdravotních důvodů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednání sněmovny připravila reportáž na Rádiu Česko Milada Richterová

Nakonec je musela předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová napomenout oba. Koalice a opozice jsou dnes o vládních úsporných zákonech ochotné jednat až do noci a zatím to tu vypadá, že se jim to povede.

Poslanci koalice chtějí projednat kromě snížení státní podpory stavebního spoření, úspory v sociální oblasti, zavedení takzvané povodňové stokoruny a snížení příspěvků politickým stranám. Řekli to předsedové frakcí ODS a TOP 09 a Starostové Petr Tluchoř a Petr Gazdík.

„Jedná se zejména o čtyři základní úsporné zákony, která vláda do sněmovny předkládá: Je to návrh na úpravu podmínek stavebního spoření, pak návrh zákona, který upravuje některé zákony v oblasti působnosti ministerstva práce a sociálních věcí, dále je to návrh zákona o dani z příjmu, kde se ruší některé výjimky. A v neposlední řadě se jedná o návrh zákona, který snižuje částky vyplácené státem za mandát poslance, senátora a krajského zastupitele," vyjmenoval priority šéf poslanců ODS Petr Tluchoř.

Tluchoř: Dokud to neprojednáme, neodejdeme

Bez přijetí těchto zákonů by podle něho bylo schválení rozpočtu komplikované. „Budeme je navrhovat hned dnes k projednání jako první čtyři body. Slibuji, že dokud je dnes neprojednáme, s poslanecké sněmovny neodejdeme,“ doplnil.

Podobně mluvila o vládních prioritách programu sněmovny i předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová:

„Zatím jsme takhle domluveni. Je to nutné, akutní. Jsme tedy připraveni jednat tak dlouho, jak bude třeba.“ Předsedkyně nicméně připustila, že opozice může přistoupit k obstrukcím.

Jako první bod dnešního programu prosadili koaliční poslanci jednání o novele zákona, kterým by se mělo o 50 procent snížit státní příspěvek na stavební spoření. Opozice však stojí nejen proti tomu, aby se tento bod projednal ve zrychleném čtení.

„Návrh zákona má první, druhé a třetí čtení. Nemyslím si, že podle jakéhokoliv zákona této země to lze zvládnout během dnešního večera. ČSSD je proti těmto návrhům, nebudeme pro ně hlasovat. Zbytek je na vládní koalici, aby si našla dostatečnou podporu pro tyto nespravedlivé zákony. Dopředu říkáme, že některé z nich pravděpodobně napadneme u ústavního soudu,“ uvedl úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (uprostřed) neměl po vyhlášení výsledků voleb nazbyt - žádala si ho téměř všechna média. | Foto: Tomáš Adamec

To se podle jeho slov týká zejména zpětného zdanění stavebního spoření a plošných škrtů, které se prý dotknou 150 tisíc nejchudších rodin s dětmi.

Proti vládním úsporným záměrům i jejich zrychlenému jednání jsou ve sněmovně i komunisté. Potvrdil tojejich poslanec Jiří Dolejš:

„Je tam problém projednávání podle paragrafu devadesát. To samo o sobě u tak složitých zákonů není v pořádku. Spíše to vidím na zkrácenou lhůtu a pak jsme samozřejmě připraveni pracovat.“

Podle vlády mají návrhy úsporných opatření pomoci tomu, aby bylo možné pro příští rok schválit rozpočet se schodkem 135 miliard korun.

Vláda předložila novelu zákona o daních z příjmů, která mimo jiné zdaňuje plat prezidenta a ruší daňové osvobození některých energetických zdrojů, jako jsou malé vodní elektrárny nebo fotovoltaické elektrárny. První jednání o základních parametrech návrhu státního rozpočtu na rok 2011 se ve sněmovně čeká zítra.

Milada Richterová, Věra Pfeifferová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme