Poslanci zvažují, že opět zavedou nadstandardní péči. Ministerstvo je proti

Češi si možná brzy budou moct znovu připlatit za lepší nitrooční čočky, lehkou sádru nebo modernější kloubní náhrady. Teď to možné není, pojišťovny hradí pouze základní ošetření. Skupina poslanců hnutí ANO navrhuje, aby si lidé mohli doplatit pouze rozdíl mezi základní a vybranou péčí. Ministerstvo zdravotnictví s tím ovšem nesouhlasí. Podobné pravidlo už v minulosti zrušil Ústavní soud.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zoomovací čočka - ilustrační foto

Zoomovací čočka - ilustrační foto | Foto: Second Sight

Návrh hnutí ANO v týdnu podpořil sněmovní zdravotnický výbor. Jestli návrh sněmovnou projde, se ukáže zřejmě ještě v květnu. Novelu by pak musel schválit i senát a prezident.

„Dává možnost pacientům zaplatit si jenom rozdíl mezi nabízeným zdravotním prostředkem a tím, co si vybral,“ vysvětlila její spoluautorka Radka Maxová z ANO.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští pacienti si za nadstandard připlatit nesmí. Zákaz přesto občas obcházejí, zjistila Iveta Záleská

Ministerstvo zdravotnictví je ale proti. Podle náměstka pro zdravotní pojištění Toma Philippa z KDU-ČSL není návrh dobře napsaný.

„Mohl by vzniknout zmatek, který by vedl k tomu, že by pacienti hradili to, na co mají ze zákona nárok,“ řekl.

„Je to velká změna v českém zdravotnictví, proto si myslíme, že by na ní měl být všeobecný politický konsenzus. Pokud tato idea dostane zelenou, tak my ten návrh připravíme tak, aby byl aplikovatelný a aby chránil pacienty před nadměrnou finanční zátěží,“ dodal Tom Philipp.

Znovuzavedení nadstandardů by uvítala třeba paní Helena. „Protože mám vidoucí jedno oko, chci čočku speciální,“ zdůvodnila.

Na levé oko oslepla v minulosti. Teď jí hrozí, že nebude vidět vůbec, protože se jí v pravém oku objevil šedý zákal, kvůli kterému jí čeká operace.

Lepší čočku, která stojí přibližně pět tisíc korun, ji ale zdravotní pojišťovna neproplatí. Musela by si proto uhradit celou operaci, která by stála 10 až 15 tisíc. Tu si ale nemůže dovolit.

„Není možné kombinovat platbu od pojišťovny a pacienta, takže pacient si pak hradí i celý zákrok,“ vysvětlil zástupce přednosty oční kliniky vinohradské fakultní nemocnice Pavel Studený.

Obcházení pravidel

Podle Ondřeje Dostála z Platformy zdravotních pojištěnců se ale zákaz stejně dá obejít. „Podzákonné právní předpisy nemohou, jak opakovaně řekl Ústavní soud, zasáhnout do nároku pojištence, přesto se tak v praxi děje.“

Některé nemocnice totiž chtějí vyjít pacientům vstříc. Oficiálně od nich proto přijímají dary, které jsou v podstatě skrytými příplatky za nadstandard.

„Zaplatí třeba za vyšetření, přes nějakou nadaci nebo si koupí čočky v lékárně, aby ta platba neprobíhala přímo s nemocnicí. Tenhle systém je pacienty nejvíc kritizován, protože přesně neví, na co si platí,“ popsal Pavel Studený.

Přehrát

00:00 / 00:00

Připlácení pacientů za nadstandard v minulosti popsala Iveta Záleská

Ústavní soud zrušil vyhlášku o nadstandardní péči v roce 2013.

„Český právní řád nezná pojem nadstandard. Byl zrušen nálezem Ústavního soudu a od té doby není možné o něm mluvit a vůbec ho poskytovat,“ řekl mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Třeba podle právníka Ondřeje Dostála, který se specializuje na zdravotnické právo, ale soud rozhodl jinak.

„Soud nerozhodl o zrušení nadstandardů, o možnosti nebo nutnosti si připlácet, ale rozhodl, že to, co se hradí, nemůže vymezovat vyhláška ministerstva zdravotnictví.“

Právník Jan Zahálka dodal, že není stanované, co má být vlastně součástí standardní péče.

„Proč si pacient nemůže doplatit? Proč mu v tom Ústavní soud takhle brání? Protože říká: ‚Za tu sádru peníze z peněženky nevyndávejte, co když vy na ní vlastně máte nárok? Proč nemáte lehkou sádru dostat plně hrazenou?',“ přiblížil.

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme