Poslanecký klub Úsvitu vyloučil Okamuru a Fialu

Tomio Okamura a Radim Fiala už nejsou členy poslaneckého klubu hnutí Úsvit. Po zveřejnění kontrolní zprávy o hospodaření hnutí je jejich kolegové vyloučili. I když zpronevěru kontrola neprokázala, chyby se v účetnictví našly. Obě strany sporu se teď obviňují z toho, kdo zbytečně utrácel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomio Okamura

Tomio Okamura | Foto: Filip Jandourek

Hnutí do příštích voleb na státních příspěvcích dostane celkem 122 milionů korun.

Úsvit nyní dluží přes 10 milionů korun. Na účtu mu zbylo jen dvanáct tisíc korun a chod strany a splátky financuje z kontokorentního účtu. Doložila to kontrola hospodaření.

Tomio Okamura podle této zprávy například zbytečně utrácel za svoji sebepropagaci. To kritizuje i šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanecký klub Úsvitu vyloučil Tomia Okamuru a Radima Fialu. Situaci v hnutí sleduje reportérka Věra Masopustová

„Když pak vidíte částky, které jsou tam propláceny, tak to v té chvíli vypadá, že nejde jenom o soukromou PR agenturu, ale že některé peníze asi byly využívány na něco jiného,“ řekl.

To Okamura odmítá a naopak viní kolegy, kteří se postavili proti němu, že manipulovali s fakturami za kampaň před komunálními volbami.

Zprávu o kontrole hospodaření si po předsednictvu hnutí vyslechli i poslanci Úsvitu. Okamžitě vyloučili Okamuru a Radima Fialu z poslaneckého klubu. Kontrolní komise také předsednictvu Úsvitu doporučila, aby na Okamuru a bývalého místopředsedu Jaroslava Nováka podalo žalobu.

Hnutí Úsvit přímé demokracie vzniklo na jaře 2013. Stál za ním podnikatel a od roku 2012 i senátor Tomio Okamura, který je od července 2013 předsedou Úsvitu. Ve volbách do sněmovny v říjnu 2013 získal Úsvit 6,88 procenta hlasů. Ve volbách do EP v květnu 2014 hnutí neuspělo, stejně jako loni na podzim ve volbách do Senátu.

„Jednak pro pomluvu a pak ještě zvážíme podvod a případně další věci,“ vysvětlil obsah trestního oznámení šéf komise, poslanec Úsvitu Jiří Štětina.

Podle Okamury je to zbytečné. Trestní oznámení pro podezření z trestných činů porušování povinnosti při správě cizího majetku, zpronevěry a podílnictví podal sám už v únoru.

„Takže si myslím, že není potřeba podávat další trestní oznámení, protože polici již přece šetří a šetří na náš podnět,“ poznamenal Okamura.

Ve čtvrtek jde kvůli tomu předseda hnutí Úsvit vypovídat na policii.

Věra Pfeifferová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme