Poslední obvinění exšéfa Homolky: Dbalý s kolegy vzal úplatky ve výši nejméně 14 milionů

Dosud byly známé jen hrubé obrysy, Zpravodajský web Českého rozhlasu však získal detaily posledního obvinění Vladimíra Dbalého a dalších čtyř lidí. Exředitel Nemocnice Na Homolce si podle policie na úplatcích s kolegy rozdělil nejméně 14 milionů korun. Detektivové opět vycházejí ze zápisků Dbalého.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dbalý a Nemocnice Na Homolce (fotokoláž)

Dbalý a Nemocnice Na Homolce (fotokoláž) | Foto: Český rozhlas, Filip Jandourek

Zkraje března 2008 se v pražském hotelu Mövenpick odehrála nenápadná schůzka. Hlavní aktéři: Vladimír Dbalý a šéf společnosti Hypokramed Vratislav Roubal. Téma: zakázka za desítky milionů, z níž měl tehdejší ředitel Nemocnice Na Homolce se svým náměstkem Michalem Toběrným vzít úplatek 4 miliony korun.

„5. 3. 2008 s M. v Mövenpicku meet s Roubalem (kroutí se jak svině), měl se ozvat již začátkem února s dluhem 4M - lže, jak když tiskne, ale vyřídí to co nejrychleji,“ zapsal si do svých poznámek Dbalý. Policisté Dbalého zápisník označují jako diář a jsou přesvědčeni, že vedle ryze soukromých si do nich zapisoval i pracovní poznámky včetně schůzek, na nichž inkasoval všimné.

Nejméně 14 milionů za čtyři zakázky

Podrobnosti kauzy získal Zpravodajský web Českého rozhlasu z usnesení Nejvyššího státního zastupitelství. V souvislosti se čtyřmi zakázkami podle policie došlo k předání minimálně 14 milionů korun. Většinu si Dbalý měl dělit se svým někdejším náměstkem Michalem Toběrným, část peněz údajně skončila u neurochirurga Františka Tovaryše. Detektivové ale v řadě případů nevědí přesně, kde a v jaké výši měl exšéf Homolky peníze přebírat.

Setkání s Roubalem se týkalo tendru na dodávku speciálního zařízení pro pracoviště navigované chirurgie z roku 2007 v hodnotě 74 milionů korun. Dbalý s Toběrným si podle policie manažerovi řekli o úplatek 4 miliony korun. "...čemuž Roubal vyhověl a blíže nezjištěného dne a na nezjištěném místě předal úplatek Michalu Toběrnému, který stejnou částku předal Dbalému, pravděpodobně v Nemocnici Na Homolce," stojí v dokumentu.

Obviněný bývalý šéf Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý Dbalý | Foto: Filip Jandourek

Úplatek od Roubala měli šéf Homolky s náměstkem inkasovat i za dodávku zobrazovacího zařízení pracujícího se dvěma druhy tomografie za 94,5 milionu korun. Peníze za tendr a doplatek za zakázku pro navigovanou chirurgii měl Roubal přinést v lednu 2009 přímo do Nemocnice Na Homolce.

"Úplatek 5 milionů za uzavření obou smluv předal Roubal Dbalému, který si část z převzatého úplatku ponechal pro svou vlastní potřebu a další část předal Toběrnému," píše policie. Vede ji k tomu opět poznámka z pečlivě vedeného zápisníku exšéfa nemocnice.

'Přináší moo'

"Roubal přináší moo (anglický výraz pro peníze) za zbytek intraoperační MRI a PET CT (cca 5M - rozdělení provedu zítra)," stojí v něm. Nemocnici tak lékaři podle vyšetřovatelů způsobili kvůli zmíněným zakázkám škodu 9 milionů korun.

Manažer odmítl své angažmá v kauze komentovat, nereagoval ani na zaslanou SMS zprávu. V minulosti však pro server Lidovky.cz předání úplatků popřel. Na rozdíl od Dbalého s Toběrným, kteří jsou stíháni ještě kvůli dalším zakázkám nemocnice, je navíc Roubalův skutek promlčen. Jak informoval server Lidovky.cz, obvinění se tak vyhnul.

Kauza Nemocnice Na Homolce je prozatím rozdělena na tři okruhy. První se týká digitalizace chorobopisů za 146 milionů korun a nákupu gama nože za 140 milionů korun, z něhož se již u soudu zpovídá Dbalý, Toběrný a dalších pět lidí. Do Dbalého kapsy mělo jít 28 milionů. Druhá část kauzy se týká poradenských zakázek. Policie kvůli nim zřejmě již brzo vedle exšéfa Homolky obžaluje advokáta Davida Michala či účetní Emilii Bialešovou a další tři lidi. Obvinění si mezi sebou údajně předali úplatky v celkové výši přes deset milionů korun a nemocnici způsobili škodu 50 milionů korun. Dbalého, Toběrného a další tři lidi policisté ve třetí větvi kauzy obvinili letos v únoru. Případ se týká tří okruhů veřejných zakázek. Jedním z nich jsou poradenské služby, druhým dodávka pro pracoviště navigované chirurgie a třetí poskytování správy a vývoje aplikací.

Úplatky měly Dbalému společně s neurochirurgem Homolky a dalším obviněným Františkem Tovaryšem plynout také za nevypovězení smlouvy na správu a vývoj aplikací se společností Janiga Labs, s. r. o., za něž měsíčně inkasovala 1,6 milionu korun.

Detektivové, zjevně na základě Dbalého zápisníku, zmiňují celkem 26 schůzek, na nichž si měl od šéfa firmy Ladislav Janigy převzít Tovaryš všimné. Kriminalisté si však nejsou jisti kdy a kolik přesně. Pravděpodobně to podle nich pokaždé bylo 105 tisíc korun, z nichž Tovaryš 50 tisíc předával Dbalému.

Vyšetřovatelé si všímají i pikantní okolnosti: Dbalý podle nich po čase Tovaryše z úplatkářského kolečka odstavil. Smlouva s Janiga Labs měla doběhnout na konci března 2010. Dbalý se proto s Janigou dohodl na jejím prodloužení o rok a navýšením měsíčních plateb na 1,8 milionu korun.

Šéf nemocnice si pak měl ještě v březnu 2010 od Janigy vzít úplatek 1,5 milionu a v dubnu další dva úplatky, jejichž výši ale kriminalisté nezjistili. Tovaryš ho pak podle policie celkem třikrát navštívil "...a žádal jej, aby se s ním i nadále o úplatky dělil. Dbalý tomuto požadavku nevyhověl a o úplatky se nedělil a ponechával si je pro vlastní potřebu," popisuje justiční dokument.

Slibuji generovat zdroje jinde

"8. 12. 2010 Tovaryš (slibuji mu zdroje, které mu vyschly od Janigy, generovat jinde)," komentuje vynechávku podřízeného v zápiscích sám Dbalý. I tak si Tovaryš podle policie přišel minimálně na 1,43 milionu, Dbalý potom na 2,8 milionu korun. Janiga se nechtěl k obvinění vyjadřovat. "Nemůžete," zareagoval na dotaz, zda je možné získat jeho reakci.

Do třetice měl úplatky tehdejšímu řediteli Nemocnice Na Homolce nosit Jan Valtr ze společnosti Gereo. Muž spojovaný s lobbistou Ivo Rittigem podle policie za poradenství měsíčně inkasoval 100 tisíc, ve skutečnosti však nemocnici s ničím neradil. "Dbalý za to inkasoval úplatek 70 tisíc korun jednou za tři měsíce," píší policisté v obvinění. Když původní smlouva doběhla, dvojice ji změnila na 95 tisíc měsíčně. Někdejší ředitel pak měl od Valtra brát na úplatcích 75 tisíc každý třetí měsíc.

"Celkem vyfakturovala společnosti společnost Gereo, s. r. o., Nemocnici Na Homolce bez odpovídajícího plnění částku 2,9 milionu korun, Dbalý obdržel úplatky v celkové výši nejméně 830 tisíc korun," spočítali kriminalisté. Obvinění odmítl rozebírat i Valtr. "Vzhledem k tomu, že to je v běhu, se k tomu nebudu vyjadřovat," uvedl.

Nemocnice Na Homolce | Foto: Filip Jandourek

Sám Dbalý prostřednictvím advokátky Kataríny Kožiakové Oboňové zopakoval, že policie vytváří na základě jeho z velké části fiktivního zápisníku smyšlené příběhy. "Můj klient odmítá, že by si v souvislosti s aktuálním vyšetřováním kauzy převzal úplatky v jakékoliv výši. Obvinění jsou vystavena pouze na jediném důkazu sporného charakteru a obsahu a pak už jen na řadě dohadů a spekulací," uvedla advokátka.

A jakékoliv uplácení popřel i exnáměstek Toběrný. "To, co je mému klientovi kladeno za vinu, považuji za jakýsi virtuální příběh, který nestojí za komentář. Klient jakékoliv protiprávní jednání jednoznačně odmítá," reagoval na dotaz Toběrného advokát Roman Lamka.

Pětici policie obvinila letos v únoru z trestných činů přijetí úplatku, podplacení a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Kauza Dbalý a Nemocnice Na Homolce | Foto: Český rozhlas

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme