Posunuli jsme se, řekl o prolomení limitů po jednání tripartity ministr Mládek

Obyvatelé dotčených oblastí by měli jasně vědět, kde se případně prolomí těžební limity hnědého uhlí. Po dnešním jednání tripartity to řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Ministr Jan Mládek (ČSSD) už dříve navrhl rozhodnutí o další těžbě na dole ČSA o pět let odložit. Jak řekl Českému rozhlasu, v dnešním jednání spatřuje posun, účastníci se ze čtyř variant dopracovali ke dvěma.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Mládek

Jan Mládek | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

„Předložil jsem dnes tripartitě několik materiálů a v zásadě jsme se dnes posunuli, protože původně byly čtyři varianty, co je možné dělat, a my jsme se dopracovali ke dvěma,“ řekl Českému rozhlasu ministr průmyslu Jan Mládek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Posun v jednání o limitech vidí ministr Jan Mládek (ČSSD), jasné rozhodnutí by uvítala starostka Litvínova Kamila Bláhová (ANO)

„V zásadě nikdo nepodporuje variantu číslo 3, to jest částečné prolomení limitů na dole ČSA, které by znamenalo zbourání 170 domů v Horním Jiřetíně, protože to prostě ekonomicky nevychází.“

„A v zásadě také nikdo nepodporoval variantu, že by limity měly být zachovány. Zdá se, že je minimálně konsenzus, že by limity měly být prolomeny alespoň na dole Bílina a debata se vede o dole ČSA,“ poznamenal Mládek.

Možnost odkladu rozhodnutí do roku 2020

Podle něho je ve hře také varianta, že rozhodnutí může být odloženo do roku 2020.

„Pokud bychom nerozhodli o prolomení limitů na dole ČSA nyní, tak samozřejmě v roce 2020 to bude o něco těžší, ale stále možné, protože na dole ČSA se bude těžit i tak do roku 2025,“ připomněl ministr.

Žádný posun v jednání však nevidí starostka Litvínova Kamila Bláhová za hnutí ANO. „Domnívám se, že by vláda především měla dodržet to, co již jednou slíbila, tedy že bude o limitech rozhodnuto během září.“

Horníci se bojí o práci. Před Úřadem vlády naléhali na prolomení těžebních limitů

Číst článek

„Scénář, že by se rozhodnutí o limitech na dole ČSA odložilo o dalších 5 let, je krutý. Nejen pro občany Horního Jiřetína a Černic, ale také pro občany Litvínova,“ zdůraznila Bláhová.

„Nechápeme, proč stále držet občany litvínovské oblasti v nejistotě. A samozřejmě nejen občany, ale i horníky."

Starostka Litvínova také připomněla, že město nepodporuje žádnou z variant prolomení limitů.

„Chápu přirozenou obavu zaměstnanců dolů o ztrátu zaměstnání. Na druhou stranu je třeba říci, že profese, ve kterých pracují, jsou právě ty, které se na trhu práce uplatňují nejsnadněji,“ míní Bláhová.

Před Úřadem vlády dnes za úplné prolomení limitů demonstrovala asi stovka hornických odborářů. Proti jakémukoliv prolamování jsou naopak místní obyvatelé nebo ekologové.

Horní Jiřetín | Foto: Khalil Baalbaki Tomáš Adamec Filip Jandourek Michal Jindra

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme