Považuji to za selhání, řekla Krnáčová o Konvičkově akci. Magistrát o zbraních věděl

Úředníci z pražského magistrátu věděli, že na nedělní protiislámské akci Martina Konvičky použijí účastníci airsoftové zbraně. Vyplývá to z oznámení s popisem účelu shromáždění, které získal Radiožurnál. Policie akci prošetřuje kvůli možnému výtržnictví. Scénka s takzvaným Islámským státem podle některých svědků vyděsila turisty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpůrci islámu na Staroměstském náměstí v Praze sehráli scénku představující invazi Islámského státu, vyděsili tím kolemjdoucí

Odpůrci islámu na Staroměstském náměstí v Praze sehráli scénku představující invazi Islámského státu, vyděsili tím kolemjdoucí | Zdroj: ČTK

Magistrát původně tvrdil, že o akci neměl podrobné informace. Dokument, který Radiožurnál získal, ale použití zbraní bez nábojů obsahuje.

„Bylo v něm uvedeno, že na místo se dostaví zhruba deset herců, kteří budou drobně maskovaní, částečně i v obličeji, a že na místo dojede i jedno motorové vozidlo. Součástí obecného popisu bylo i konstatování, že herci mohou použít repliky zbraní, znehodnocené zbraně nebo airsoftové pistole,“ popsal mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Úředníci podobné akce nepovolují, nemají na to právo. Pořadatelé ale mají povinnost shromáždění nahlásit. V určitých případech magistrát podobnou akci může zakázat. Právě to měl úředník podle pražské primátorky Adriany Krnáčové z hnutí ANO udělat.

„Muselo mu být jasné podle popisu, který žadatel poskytnul, že to nebude standardní demonstrace. Já to považuji za selhání a nedostatek sensibility vůči svátku, respektive připomenutí si této akce,“ řekla.

Primátorka dodala, že vedoucí dotyčného úředníka by měl z incidentu vyvodit důsledky.

Shromáždění Iniciativy Martina Konvičky odsoudili i někteří politici - třeba ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD nebo ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO.

Konvička odmítá, že by odpůrci islámu na Staroměstském náměstí vyděsili turisty

Číst článek

Protiislámský aktivista Martin Konvička přijel v neděli na Staroměstské náměstí na velbloudovi a v doprovodu mužů převlečených do černých hábitů a maskáčů. Vykřikovali přitom Alláhu akbar, tedy Bůh je veliký v arabštině.

Součástí tohoto ohlášeného divadelního představení byla i střelba z airsoftových zbraní, což vyděsilo turisty. Radiožurnálu to potvrdili svědci, kteří na místě byli.

Konvička tvrdí, že si vystrašených cizinců nevšiml. Připustil ale, že ve vedlejších ulicích být mohli, a hledá prý videa a fotografie, které by doložily, že někoho scénka vystrašila. Policie případ prošetřuje jako výtržnictví.

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme